В Николаеве прошел первый показ фильма «Urbanized»


На открытой площадке «Новый Николаев» в последний день зимы, 28 февраля, в помещении Центральной библиотеки им. М.Л. Кропивницкого прошел показ фильма о городском развитии «Urbanized».
Фильм, который снял независимый американський режиссер Гари Хаствит, рассказывает о дизайне городского пространства и людях, которые так или иначе создают город. Исследуя примеры городов по всему миру, режисер показывает позитивные и негативне примеры городского планирования и решения урбанистичных проблем.

«Urbanized» – это очень вдохновляющий и конструктивный фильм. Именно поэтому его показы прошли уже в нескольких городах Украины, в том числе и в Николаеве.
Вход на показ фильма был свободным, через социальные сети были приглашены все желающие. В итоге на показе присутствовали около 40 человек, которые представляли разные возраста и профессии. После фильма было организовано обсуждение, которое показало актуальность поднятых в фильме тем и для жителей Николаева.

Николаевцы говорили о разных проблемах, высказывали идеи, как сделать город лучше и комфортнее. Основным мотивом всего обсуждения стала тема активности самих жителей в общегородских вопросах и принятии важных решений. Чем активней горожане будут высказывать свое мнение, чем больше каждый из нас будет интересоваться городской политикой и обустройством – тем больше можно будет сделать позитивных изменений в Николаеве.

Заговорившись до позднего вечера, все участники открытой площадки «Новый Николаев» ушли с хорошим настроением и вдохновением на дальнейшие проекты и планы.
Напомним, что «Новый Николаев» – это место для дискуссий и обсуждений, где каждый житель города может высказать свои идеи и найти единомышленников. Встречи на Открытой площадке проходят еженедельно, каждый четверг, с 17:30 в помещении Центральной библиотеке им. М.Л. Кропивницкого.

Следующая встреча состоится 14 марта, через две недели. Следите за нашими обновлениями на сайте newnikolaev.wordpress.com, в группах ВКонтакте и Facebook.

місто належить городянам, тому саме вони мають визначати, яким йому бути

Цього разу на відкриту площадку „Новий Миколаїв” прийшли не просто глядачі, а учасники, небайдужими до міста, в якому вони живуть.

Кіно «Urbanized» викликало у глядачів не просто багато емоцій, воно породило нові свіжі ідеї, з якими всі бажаючі квапилися поділитися з рештою, чергу із доповідачів довелось упорядковувати модератору заходу, яким став Микита Худяков.

Головне зараз – не гроші. а ідея. Ось як в кіно мер міста Богота висловлюється стосовно свого міста: „Важко знайти таке місто, щоб настільки не поважало саме себе.”.
Тобто ідея в тому, щоб місто почало поважати саме себе і своїх мешканців. Ще цей мєр каже: „Потрібно підняти статус тих, хто користується громадським транспортом або іздить на велосипеді так, щоб він був таким самим, як у тих, хто користується машинами, а для цього потрібно створити спеціальні умови”.

Одна із головних ідей фільму. яка викликала хвилю емоцій у учасників заходу, –
настав час, коли не обмежене коло людей із грошима визначає, яким бути місту – самі мешканці можуть впливати на вибір свого зовнішнього світу, і, в першу чергу, визначати, яке місто іїм потрібно для гармонійного комфортного життя.

Не задоволені були молоді городяни тим, що в містах залишається все менше міста природі, але ж люди є також частиною природнього світу. і без зелених насаджень, без зв”язку із природою нам просто не стане чим дихати.

Ще молодь висловлювалась проти того. аби виїжджати зі свого міста в пошуках кращих умов. Вони згодні з тим. що на життя потрібно впливати та змінювати його на краще.

Багато уваги учасники заходу приділили велосипеду. Всі згодились, що велосипед є дуже зручним видом транспорту, особливо для таких міст, як Миколаїв: велосипед розвантажує міський транспорт, не забруднює атмосферу та не займає багато місця на дорозі, не вимагає великих парковок, а ще він тримає людей у формі, адже після офісної праці дає можливість розім”яти м”язи. Приклади багатьох європейських міст, особливо у північній Європі, показують якими зручними для городян є велосипеди, де ними користуються навіть чиновники вищих рангів.

Але для велосипедістів потрібно створити належні безпечні умови, а це така складова міської інфраструктури, як велодоріжки та місця парковок, в першу чергу, біля університетів. Тобто, для початку необхідно запланувати в генеральному плані міста велодоріжки, хоча б фрагментами в різних районах міста.

Ще європейський приклад показує, як громадськість може впливати на владу – широкі екологічні протести, які відбувалися в Германії, якщо і не зупинили проект перебудови залізниці у Штуттгарті, але не дали прийти до влади тим самим політикам, які не рахуються із думкою громади. До речі, після ІІ Світової війни люди в Германії дуже потребували дров для обігріву, але навіть тоді вони не чіпали дерев в парках; при сучасному будівництві не встоюють віковічні дерева – ми довірилися ринковій економіці, і вона диктує свої умови.

Місто має бути зручним для городян – таку думку висловлює Джейн Джейкобс- непрофесійна журналістка, яка вважає, що архітектори, які дивляться на поверхню, яку вони забудовиватимуть з відстані одного км., не розуміють інтересів людей. які знаходяться внизу і дивляться по сторонах і бачать те, що навколо них. Будувати без урахування ландшафту взагалі не розумно. Пройшов час, коли тільки архітектори визначали, що будувати – як вони самі придумали; місто належить городянам, тому саме вони мають визначати, яким бути місту.


В деяких містах Америки відповідальні городяни розклеювали стікери для збору громадської думки стосовно того. що має бути на тому чи іншому місті – і люди самі давали підказку, який об”єкт вони хотіли би бачити. В деяких містах Європи на вулицях встановлюють не тільки лавочки на вулиці, є навіть пересувні стільці, щоб люди ставили, як їм зручно.

Китайці зараз кажуть: я не впізнаю свого міста, це якесь інше місто і не можу сказати. що мені це подобається. Тобто не можно ігнорувати благоустрій, якщо в місті не створювати комфорту – то наступає дискомфорт. Вдале міське приоектування впливає на соціальну ситуацію. Якщо люди почувають себе в безпеці, якщо у них підвищується самооцінка це впливає навіть на активізацію економіки.

Вважається, що згодом до 75 % всього наслення буде жити у містах. В свою чергу, міста розростаються, створюються мегаполіси із такими проблемами, які важко вирішувати.
Здавалось би: проблему великих міст вирішить розвиток передмістя, але ті почали „розповзатись” та займати велику площу, під них знищувались навколишні села, які варто було б зберегти, адже вони ще зберігають місцеву культуру та традиції, не кажучи вже про те, що їх мешканці вирощують та виробляють екологічні продукти.

Для організації міського (або приміського) простору вихід є, він, як завжди, простий та знаходиться посередині: не потрібно, як завжди, кидатись в крайнощі – ні хмарочоси, ні приміські індивідуальні окремі будиночки на одну родину, а невеликі- 2-, 3- максимум 4-поверхові будинки з невеликим двором по типу жилкоопів – ось вже не вперше знайдений спосіб такої організації.

Пріорітет надається тому, яке середовище для людей ми створюємо, тобто, зараз ні цегла і ні труба, а саме ідея – ось що рухає містом.

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

One Response to В Николаеве прошел первый показ фильма «Urbanized»

  1. positive says:

    Вважаю, що громадяни можуть подавати свої пропозиції, альтернативні проекти щодо впорядкування місцевого простору, головне. щоби ми не обтяжували самі собі життя нагромадженням зайвих деталей. потрібно щоби місто поважало громадян як і себе самого

Оставить комментарий