ЩЕ 157 НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ УКРАЇНИ ОТРИМАЮТЬ БЕЗКОШТОВНИЙ ІНТЕРНЕТ В БІБЛІОТЕКАХ


Кількість публічних бібліотек, що надають інноваційні послуги населенню, збільшилася до 1815

05 лютого2013 р.програма «Бібліоміст» оголосила, у бібліотеках яких 157 населених пунктів до кінця року запрацюють центри вільного доступу до інтернету та навчання комп’ютерної грамотності, під час прес конференціїв інформаційному агентстві Укрінформ.

На сьогодні програма «Бібліоміст» повністю виконала зобов’язання з надання міжнародної технічної допомоги Україні за кошти Фундації Білла та Мелінди Гейтс, обладнавши комп’ютерною технікою 1578 бібліотек у всіх регіонах України, включно з найвіддаленішими сільськими місцевостями.Модернізовані заклади надають населенню життєво важливі послуги – від безкоштовного спілкування родин трудових мігрантів через «Скайп» у селах Івано-Франківської та Львівської обл. до створення веб-сайтів для просування малого бізнесу у бібліотеках Донецької та Луганської обл. Обладнання додаткових 237 бібліотекстало можливим завдяки підтримці органів центральної тамісцевої влади,а також доведеній затребуваності сучасних інформаційних послуг.

Директор програми «Бібліоміст» Матей Новак: «Сучасні бібліотеки надзвичайно швидко впроваджують інноваційні проекти та стають улюбленим місцем, де проводять час цілі сім’ї. Наприклад, у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей малеча навчається малювати пальцямина комп’ютерному екрані, грає в ігри для розвитку моторики з гречкою та іншими незвичайними матеріалами, в той час як їхні батьки оплачують комунальні послуги через інтернет, а бабусі та дідусі спілкуються з друзями в соціальних мережах».

«Доступ до інформації дає поштовх активній участі українців у розвитку власних громад, яка є необхідною для такої молодої незалежної країни, як Україна», – зауважив директор Регіональної місії USAIDв Україні, Білорусі та Молдові ДжедБартон. – «Ми пишаємося участю у проекті, що сприяє модернізації бібліотек. Ми сподіваємося, що впровадження програми наблизить Україну до інших європейських країн та відкриє двері до цілого світу».

Строк функціонування програми в Україні продовжено до 31 жовтня 2014 року, аби надати можливість бібліотекам надавати ще більший спектр послуг.Представники місцевої влади та організацій-партнерів також підтримують трансформацію місцевих бібліотек. Головний лікар Верхньодніпровського центру первинної медико-санітарної допомоги Верхньодніпровської районної ради (Дніпропетровська обл.) п. І. А. Соколова: «В центрі доступу до інтернетурайонної бібліотеки для дітей батьки зможуть безкоштовно отримати усю необхідну інформацію для виховання здорової дитини та її розвитку».

Завдякиінформаційнимтехнологіям, сучаснібібліотекидолаютьцифровунерівністьв умовах, коли лишеприблизно34% населеннямаютьпостійний доступ до мережіінтернет.Завдякипрограмі «Бібліоміст» на сьогоднібезкоштовний доступ до інтернету у бібліотеках мають мешканці 75% районів України, де є технічна можливість підключення до всесвітньої мережі.

У прес-конференції взяли участь заступник Міністра культури УкраїниТ.Г. Кохан,Директор програми «Бібліоміст» М. Новак,Директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)в Україні, Молдові та Білорусі ДжедБартон,генеральний директор Національної парламентської бібліотеки України Т.І. Вилегжаніна таПрезидент Української бібліотечної асоціації І.О. Шевченко.

Список бібліотек-переможців також опублікований на веб-сайті програми «Бібліоміст»: http://www.bibliomist.org/

Контакт: Євгенія Амеліна,медіа-менеджер, програма «Бібліоміст», тел.: +380 44 586-2780, +380 67 449-3174, yamelina@irex.org
«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США.Партнер програми – корпорація Microsoft – безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США.«Бібліоміст» – програма, покликана поліпшити доступ населення України до інформації та навчити користуватися новітніми технологіями, перетворивши бібліотеки на сучасні громадські центри.До кінця2013 р. понад1900 публічних бібліотек України буде обладнано комп’ютерами з доступом до інтернету.До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники.Фахівці бібліотек, які долучаться до програми, проходять навчання у галузі новітніх технологій та сучасних інформаційних послугна базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим, і передають навички населенню.

IREX – це міжнародна неприбуткова організація, що адмініструє інноваційні програми для розвитку лідерського потенціалу з метою покращення якості освіти, посилення впливу незалежних ЗМІ та сприяння розвитку плюралістичного громадянського суспільства. З часу свого заснування у 1968 р., IREX поширила свою діяльність більше ніж на 100 країн світу, де працюють понад 500 фахівців.

Міністерство культури України є головним центральним органом виконавчої влади з питань формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах культури і мистецтв, міжнаціональних відносин, релігії та прав національних меншин. Одним із напрямків роботи Міністерства є аналіз і координування діяльності бібліотек та ініціатив, спрямованих на зміцнення загальнонаціональної бібліотечної інформаційної системи. Міністерство культури узгоджує зусилля усіх зацікавлених сторін у програмі «Бібліоміст» для забезпечення довготривалих результатів програми і стійкого розвитку бібліотечної сфери.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Агентство США з міжнародного розвитку надає Україні технічну та гуманітарну допомогу, починаючи з 1992 року. За додатковою інформацією про програми USAID в Україні звертайтеся до Відділу USAID із зв’язків із громадськістю за телефоном +38 (044) 492-7101 або до: http://ukraine.usaid.gov

Українська бібліотечна асоціація (УБА), заснована у 1995 році, має відділення в більшості регіонів країни. УБА — провідна організація, що представляє на національному рівні інтереси всіх, зацікавлених у розвитку бібліотек, та сприяє їх консолідації, ініціює інноваційні зміни в бібліотечному секторі, проводить конференції та навчання з актуальних проблем, ініціює зміни у законодавстві та реалізує програми, що сприяють покращанню громадянам України доступу до інформації у бібліотеках. УБА стала партнером програми «Бібліоміст», щоби підтримати її професійним консультуванням. У свою чергу, програма “Бібліоміст” сприяє організаційній розбудові УБА, розвитку її адвокаційної та освітньої діяльності.

Національна парламентська бібліотека України (НПБУ) — провідний державний культурний, освітній, науково-інформаційний заклад, що виконує функцію методичного та координаційного центру з питань бібліотекознавства, бібліографознавства, документознавства, бере участь у розробленні державної політики в галузі бібліотечної справи та реалізує її. Бібліотека є загальнодоступною та забезпечує право громадян на бібліотечнеобслуговування, рівний доступ до інформаційнихресурсів.Щорічно її відвідує понад 85 000 користувачів.

Заснована в 1975 р., корпорація Microsoft (Nasdaq “MSFT”) є світовим лідером у сфері програмного забезпечення, обслуговування та рішень, які допомагають людям і підприємствам повністю реалізувати свій потенціал. Корпорація Microsoftу рамках своєї всесвітньої ініціативи з надання місцевим громадам доступних та корисних технологій безкоштовно передає публічним бібліотекам України, які долучилися до програми «Бібліоміст», програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США.

Бібліотеки, що отримають обладнання від програми «Бібліоміст» в рамках четвертого раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» (до кінця 2013 року)
Миколаївська область
Єланецька центральна районна бібліотека
Возсіятська сільська бібліотека-філія Єланецької ЦБС
Великосербулівська сільська бібліотека-філія Єланецької ЦБС
Ясногородська сільська бібліотека-філія
Первомайська міська централізована бібліотечна система
Первомайська дитяча бібліотека-філія № 2
Первомайська міська бібліотека-філія № 4
Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий