Екологічні відповіді міста на сучасні виклики

18 листопада проходила конференція ХIV Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків», тема якої «Організація та забезпечення благоустрою сучасного міста як умова створення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля». Тут наведена одна з доповідей конференції в двох частинах

Екологічні відповіді міста на сучасні виклики

В травні-червні цього року проходив черговий Зелений тиждень ЄС (EU Green Week 2021).
Наведу деґкі тези ріноманітних сесій EU Green Week 2021.
У 2021 році ми зосередимося на тому, щоб раз і назавжди розробити шлях подолання забруднення.

Забруднення впливає на всіх через повітря, яким ми дихаємо, воду, яку ми п’ємо, та землю, яка нас підтримує. Це найбільша екологічна причина як фізичних, так і психічних захворювань. Пандемія COVID-19 навчила нас важливості ставити здоров’я громадян на перше місце.

Забруднення також загрожує екосистемам та спричиняє безпрецедентну втрату біорізноманіття.
Виявилося: людська діяльність має негативний вплив на інші форми життя. Забруднення загрожує виживанню більше одного мільйона видів рослин і тварин на суші та в морі. Це одна з п’яти провідних причин втрати біорізноманіття. Ми більше не можемо бути недбалими. Настав час нам діяти, і Зелений тиждень ЄС 2021 – ідеальний етап об’єднати різні групи суспільства разом із зацікавленими сторонами та директорами підприємств, щоб втілити в життя реальність амбіцій щодо нульового забруднення та безтоксичного середовища.

Ми бачимо, що забруднення – це питання, яке європейців дуже турбує, оскільки цього року по всій Європі відбувається безпрецедентна кількість партнерських заходів.

Доповідачі обговорили, як зміна клімату впливає на всіх нас і як ми всі можемо відігравати свою роль. Окрема згадка стосується Європейського кліматичного пакту – загальноєвропейської ініціативи, де всіх запрошують взяти участь у кліматичних акціях та побудувати зеленішу Європу, а також знайти способи надихнути екологічні звички та зміни поведінки.

Ідея розширеної відповідальності виробників (EPR) робить виробників відповідальними за продукцію в усьому світі впродовж всього життєвого циклу. Цей партнерський захід на тему «Зелений тиждень», «EPR, боротьба із забрудненням сміттям: від зобов’язань до дій!» розкриває проблеми, що зумовлюють зелені події в ланцюжку створення упаковки та паперу. Організатори дискусії, спеціалісти з чистої упаковки, наголошували на конкретних діях щодо вирішення проблеми сміття та обмінювались рішеннями щодо зменшення, сортування, переробки або повторного використання відходів упаковки.

Далі буде…

This entry was posted in Європейська інтеграція, Екологія and tagged , . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий