Науково-практична конференція «АКТУАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ СЬОГОДЕННЯ»

Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса
Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України

Київ, 29–30 березня 2013 року
Шановні колеги!

Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса та Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України запрошують взяти участь у науково-практичній конференції «Актуальне мистецтво: презентація сьогодення», що відбудеться 29–30 березня 2013 року у Києві.
За висловом Бориса Гройса, «сьогодні термін “сучасне мистецтво” (Contemporary Art) не просто означає мистецтво, створюване в наш час. Радше, сьогоднішнє сучасне мистецтво демонструє спосіб, яким сучасність представляє свою сутність, — акт презентації сьогодення».
Нині, коли відбуваються суттєві культурні і соціальні зрушення, змінюється також роль і структура мистецтва. Чи збереглися функції та якості мистецтва? Чи все ж таки щось змінилося до повної втрати ідентичності?
Театр та візуальне мистецтво вибудовують нові динамічні стосунки. Шукаючи адекватну художню мову, актуальне мистецтво працює зі змінами, які трапилися в свідомості суспільства. Театр полишає театральний простір, візуальне мистецтво виходить за межі музеїв та художніх галерей. Прикордонна смуга розширюється. Мистецтво нівелює жанри і форми, все частіше орієнтуючись на контексти і стосунки. Що відбувається на цій території?
Конференція складатиметься з двох блоків.
Перша частина — «Сучасне мистецтво в культурному і світоглядному контексті доби» — буде присвячена розгляду питань особливостей функціонування сучасного мистецтва у суспільстві та суспільній свідомості. Засідання відбудеться у приміщенні ІПСМ НАМ України.
Низка питань другої частини — «Театр поза межами тотожності» — окреслюється актуальними явищами театрального мистецтва. Розглядатиметься такі його прояви як поняття актуальності, перформативності, театр в нетеатральному просторі, мультимедійність, новітня драма як провокація сценічної варіативності, документальний театр, постдраматичний театр. Засідання відбудеться у приміщенні НЦТМ імені Леся Курбаса.
Конференція передбачає різні формати участі:
– доповідь (регламент — до 15 хв.);
– мультимедійна доповідь;
– участь в обговореннях;
– репліка (стисле формулювання проблеми);
– участь у дискусійному круглому столі.
Матеріали конференції увійдуть до фахових наукових збірників НЦТМ та ІПСМ.
Заявки у довільній формі із зазначенням ПІБ, посади (наукового ступеня, вченого звання), організації/установи, теми доповіді прохання надсилати в електронному вигляді до 15 березня 2013 року відповідальним за конкретний блок.
Куратор блоку «Сучасне мистецтво в культурному і світоглядному контексті доби» — заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник Олексій РОГОТЧЕНКО, контактна особа — секретар директора ІПСМ Світлана ДЕМЧЕНКО (+38-044-529-2051, ipsm2@ukr.net).
Куратор блоку «Театр поза межами тотожності» — кандидат мистецтвознавства Ольга ОСТРОВЕРХ, контактна особа — молодший науковий співробітник НЦТМ імені Леся Курбаса Мар’яна МАТВЕЙЧУК (+38-097-859-8281 (м.), matteanka@yahoo.com).

This entry was posted in Анонси. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий