Міський інформаційний простір

- таку тему в рамках роботи відкритого майданчика „Новий Миколаїв”, що діє в Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького,
взялись дослідити професійні журналісти:
В”ячеслав Чиченін - член правління МООО «Миколаївський прес-клуб», журналіст, редактор Миколаївської інформаційно-аналітичної інтернет-газети MK.MK.UA,
та
В’ячеслав Головченко - член правління МООО «Миколаївський прес-клуб», журналіст, редактор сайту «Губернський тиждень».

Ось про що розповів В”ячеслав Чиченін: все, що відбувається – це все багатошарова інформаційна сфера. А в сучасному світі розвинених інформаційних технологій конкуренція переходить саме в інформаційний простір. З інформацією відбуваються цікаві речі: люди її сприймають дуже вибірково, д уже особистісно – тому одна й та ж сама подія різним людям виглядає по-різному. В”ячеслав Чиченін навів навіть приклад, як одному великому зібранню, переважно журналістів, показали дивний епізод із втечею, переслідуванням – і як цю сценку різні люди, переважно професіонали по роботі із інформацією, побачили по-різному.



Ще В”ячеслав Чиченін особим чином відзначив бібліотеки та бібліотекарів – як важливих носіів інформації, які своєю працею, ерудицією сприяють просвітницькій справі. Він навіть назвав їх свого роду засобами масової інформації.

Він розповів про сферу ЗМІ і повідомив. що існуює поняття ньюз-мейкерів (news-maker) – це не обов”язково журналісти, ними є і політики, і бізнесмени. Також в сфері інформації існують спеціалісти, експерти, лідери громадської думки. Зараз настав час, коли громадська думка має особливе значення, в той час. як коло людей від кого залежить прийняття рішень дуже обмежене і складає приблизно, на думку В”ячеслава Чиченіна, 300 осіб. Він також висловив прикрість з приводу того, що зараз в нашій країні відсутня єдина політика в сфері інформації.

Щодо розвиненої зараз системи інтернет-ресурсів В”ячеслав Чиченін висловився в такому сенсі: не стільки важлива кількість відвідувачів інтернет-ресурсу, скільки, так би мовити, їх якісний склад – а чи є серед цих відвідувачів особи, від яких залежить прийняття рішень – ось що має значення. В інтернеті зараз допускаються порушення етичних норм, через інформацію в інтернеті рушаться кар”ери, тому потрібно дуже обережно ставитися до критичних матеріалів.


І якщо в Україні створено Комісію з журналістської етики задля звітування про порушення журналістської етики, то в м. Миколаєві теж має бути підгрупа такої Комісії – таку пропозицію серед інших висловив В”ячеслав Чиченін..

Ось деякі висловлювання з боку аудиторії в якості реакції на виступ В”ячеслава Чиченіна: в світі зараз криза професійної журналістики, ЗМІ перетворюються на інструмент провокацій, маніпуляцій.

Зі свого боку В”ячеслав Чиченін навів свої пропозиції щодо інформаційної політики в м. Миколаєві, серед яких – введення в шкільну програму медіа-просвітництва.


В’ячеслав Головченко присвятив свій виступ зовнішньому відносно м. Миколаєва інформаційному простору. Він повідомив, що є такі учасники інформаційної сфери, як продукувачі та отримувачі інформації.
Зі стрімким ровитком Інтернету інформація миттєво поширюється країною, світом

Яка інформація виходить з м. Миколаєва у зовнішній світ – це ДТП, дороги, ями на дорогоах, інші негативні повідомлення, які, ніби, змагаються з міліцейськими сводками – це майже все, що повідомляється про Миколаїв. Така ж сама інформація надходить і з інших міст України. то в тому конкуруємо, у кого в місті більше жахіття?

Зараз інформацію продукують, крім журналістів, і так звані „професійні користувачі”, блогери. Намагаючись підвищити рівень відвідуваності своїх інтернет-ресурсів, вони женуться за „гарячими темами”, шокуючими назвами.

Миколаїв же має бути цікавим, як місто, яке здатне продукувати цікаві ідеї, велику додану вартість, є же в нашому місті видатні творчі особистості. Прикро, що в інформаційному просторі Миколаївських інтернет-видань мало працюють із міжнароднною мовою – англійською – тому і мало відоме в світі місто Миколаїв, як місто привабливе для інвестицій.



Ту ж думку, що і В”ячеслав Чиченін, про важливість особистісного сприйняття інформації, висловив В’ячеслав Головченко, але він наголосив на важливості саме ракурсу погляду: має значення з якого боку ти дивишся – те ти і бачиш.

В’ячеслав Головченко та його брат Глеб Головченко, секретар Національної спілки журналістів України, президент Міжнародного конкурсу шкільних медіа
повідомили про XVI Міжнародний конкурс шкільних медіа, в якому взяли участь 3217 конкурсних робіт з 820 учбових закладів 9 країн: України, Росії, Білорусії, Польщі, Грузії, Греції і ін. Серед запрошених гостей – Володимир Мостовий – головний редактор тижневика «Дзеркало тижня», з 10.1994; голова Комісії з журналістської етики (з 09.2001); чл. Комісії з питань біоетики (з 12.2001).

На доповідь В’ячеслава Головченка в якості реакції, були висловлені думки, що багато проблем в суспільстві виникають саме через якість комунікацій. Це стосується в тому числі і комунікації відкритого майданчика із представниками влади, від кого залежить прийняття рішень. А це, ніби, не завжди депутатський корпус – тоді хто дійсно приймає рішення в нашому місті?

Зараз бібліотеки виконують роль острівців просвіти, але потрібно поширювати медіа-грамотність, вводить в школи спеціальні уроки, де б вчили не тільки вмінню готувати інформацію, а також вмінню розпізнавати і відрізняти інформацію від її протилежності. Потрібно організувати школи громадянської просвіти і для дорослих, де мали б виступати експерти, де був би створений майданчик для дискусій – така пропозиція була висловлена Володимиром Юр”євичем Худяковим – депутатом міської ради.

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий