Конкурс “Підтримка розвитку незалежних агенцій журналістських розслідувань”

Програма “Засоби масової інформації”
Міжнародного фонду “Відродження”

Журналістські розслідування – один із найважливіших жанрів журналістики, який сприяє формуванню відкритого суспільства та підзвітної влади. В Україні є багато прикладів, коли вдало проведені журналістські розслідування на актуальні для суспільства теми викликали великий резонанс, спричинювали політичні й кадрові рішення, розслідування правоохоронних органів тощо. Яскраві приклади – розслідування проекту “Наші гроші” (http://nashigroshi.org/), Бюро журналістських розслідувань “Свідомо” (http://www.svidomo.org/) та ін.

Одначе журналістські розслідування – один із найдорожчих жанрів журналістики. Крім того, велику роль тут відіграє незалежність джерел фінансування. І чи не найбільший ризик для журналістів, що здійснюють розслідування, – це втрата довіри аудиторії через брак професіоналізму чи підозру в заангажованості (у т.ч. фінансовій).

Саме тому програма “Засоби масової інформації” Міжнародного фонду “Відродження” з року в рік надає підтримку незалежним професійним командам журналістів, які спеціалізуються на розслідуваннях, задля того, щоб традиція уважного громадського контролю над діями влади, увійшла в наше життя.

Маючи обмежений ресурс, ми не надаємо підтримки окремим тематичним розслідуванням. Наша мета – інституційно посилити вже сформовані професійні команди, які систематично здійснюють журналістські розслідування в різних сферах – від класичних, що спрямовані на викриття корупції та зловживання владою до соціальних.

Мета конкурсу – сприяти подальшому розвитку й поширенню жанру журналістських розслідувань, підвищити ефективність журналістських розслідувань.

Фінансову підтримку буде надано ініціативам, спрямованим на розвиток незалежних агенцій і бюро журналістських розслідувань.

Учасники конкурсу: громадські організації та ЗМІ, які працюють у форматі незалежних агенцій журналістських розслідувань або в інший спосіб регулярно здійснюють і публікують результати журналістських розслідувань.

Проектні пропозиції, подані на конкурс, можуть передбачати такі види діяльності (перелік орієнтовний і не є вичерпним):
· створення й підтримку інтерактивних Інтернет -ресурсів, які допомагатимуть у проведенні, збиранні інформації та публікації результатів журналістських розслідувань;
· проведення тренінгів, стажувань та інших навчальних заходів для журналістів, які працюють у жанрі розслідувань і співпрацюють з організацією – ініціатором проекту;
· запровадження нових для ініціатора проекту тематичних напрямів розслідувань, рубрик, циклів програм або публікацій тощо;
· забезпечення постійного правового супроводу діяльності апліканта у сфері журналістських розслідувань

Максимальний розмір очікуваного від фонду гранту – 200 000 гривень.
Останній термін подання проектних пропозицій – 31 травня 2013 року.
Оголошення результатів конкурсу – до 26 липня 2013 року.
Загальний бюджет конкурсу – 719 370 гривень.

Зверніть увагу!

Проектні пропозиції з додатками слід обов’язково: – зареєструвати на сайті фонду, скориставшись сервісом “Електронний конкурс”
(це дасть змогу надалі оперативно отримувати інформацію про стан розгляду проектної пропозиції);
- подати в електронному вигляді (заповнену
аплікаційну форму
(у форматі .doc) і додатки (у форматі .doc або .pdf) потрібно надіслати на електронну скриньку media@irf.uaЦя електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ).

Проектних пропозицій, яких не було зареєстровано на сайті фонду й надіслано на вказану електронну скриньку до 23:59 31 травня 2013 року, не розглядатимуть.

· Програма не надає грантів політичним партіям, релігійним громадам і приватним (фізичним) особам.
· Надісланих факсом проектних пропозицій не розглядатимуть.
· Поданих на конкурс матеріалів не повертають і не рецензують.
· Про результати конкурсу учасників/учасниць повідомлять листом.
· Остаточне рішення щодо проектної пропозиції перегляду не підлягає.
· Причин відмови в підтримці проектної пропозиції не повідомляють.

Контакти:

Віталій Замніус, директор програми «Засоби масової інформації»
zamnius@irf.kiev.uaЦя електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Лілія Баран, менеджер програми «Засоби масової інформації»
baran@irf.kiev.uaЦя електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Телефон: (380 44) 461 95 00
Факс: (380 44) 486 0166

Поштова адреса:
Міжнародний фонд “Відродження”,
вул. Артема, 46, Київ, 04053

Адреса офісу: м. Київ, пров. Бехтерєвський, 13-А, кім. 13

This entry was posted in Поточні конкурси. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий