На Миколаївщині споруджено меморіальний комплекс 416-ї стрілецької дивізії

У селі Українка Березанського району Миколаївської області відбулося відкриття пам’ятника Азербайджанського червонопрапорного ордена Суворова Таганрозької 416-ї стрілецької дивізії. Ініціаторами створення меморіалу виступила Миколаївська міська рада національних товариств. Фінансову підтримку надали Миколаївське обласне культурно-освітнє товариство ім. Гейдара Алієва і компанія РУСАЛ.
На церемонії відкриття були присутні перший і третій секретарі посольства Азербайджану в Україні Гусейнлі Субхан та Руслан Гурбанов, консул Генерального консульства Російської Федерації в Одесі Андрій Аксьонов, начальник відділу у справах національностей Миколаївської обласної державної адміністрації Віктор Чеботарьов, директор Центру соціальних програм РУСАЛу в Україні Алена Ожема та інші офіційні особи.


Почесними гостями стали ветерани з Азербайджану, які воювали у складі 416-ї стрілецької дивізії і приїхали з нагоди відкриття пам’ятника.
Під час заходу організатори розповіли про військові дії при звільненні Березанщини. Висловили слова подяки і гордості за радянських солдатів. Представники різних національностей плечем до плеча билися з фашистськими загарбниками. Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв.
- Цю дивізію по праву можна назвати багатонаціональною, – коментує голова ради ветеранів Березанського району Микола Горбатенко. – У її складі воювали 11050 азербайджанців, 273 росіянина, 225 вірмен, 110 грузин, 99 українців, 77 татар, 28 євреїв, 23 білоруса. Також у складі дивізії були солдати з Дагестану, Південної та Північної Осетії, інших автономій і республік.

Пам’ятник споруджено з мармуру та граніту і встановлено на великому огородженому майданчику. На стенді завдовжки близько десяти метрів проілюстрований бойовий шлях Азербайджанського червонопрапорного ордена Суворова Таганрозької 416-ї стрілецької дивізії і увічнені імена її командирів. На задньому плані височать два обеліски у вигляді крил літака.
- Кожен з учасників Великої Вітчизняної війни ціною власного життя залишив свій слід в історії. Саме для вшанування пам’яті загиблих героїв, тих, хто забезпечив мирне життя майбутнім поколінням, споруджено меморіальний комплекс, – каже директор Центру соціальних програм Альона Ожема. – Для компанії РУСАЛ дуже важливо, що і вона внесла свій внесок у спорудження меморіалу, а її представники стали учасниками цієї знаменної події.
Тепер пам’ятник стане гордістю і визначною туристичною пам’яткою Березанського району та головною окрасою села.

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий