Як досягти соціальної гармонії в окремо взятому місті?

6 червня 2013 р., у Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропівницького м. Миколаєва

відбулося чергове зібрання на Відкритому майданчику «Новий Миколаїв». Розпочалося воно доповіддю Генадія Гріщенка, академіка Міжнародної академії наук екології і безпечної життєдіяльності про Володимира Івановича Вернадського, творця теорії ноосфери, чиє 150-ліття з дня народження святкує цього року весь світ.

Ось основні тези його виступу;
Вернадський стверджував про єдність живої та неживої матерії, єдність природних факторів;
про те, що будь який дисбаланс призводить до наслідків біологічного характеру;
він вивів поняття ноосфери;
зі всіх живих істот, які існують на землі, тільки людина перестала пристосовуватися до природи, і, навпаки, поводить себе, як „вінець природи”, в той час, як природа та людина єдині. Як тільки людина намагається піднестися над природою, це призводить до негативних наслідків.
Нам необхідно формувати екологічний світогляд у свідомості людини.

Що стосується розвитку міста, Генадій Гріщенко висловився так:
Всі ми прагнемо жити в чистому, гарному, затишному місті, то, може, краще одразу навчитись і навчити дітей не смітити? Діти зараз дуже мало читають книжок, вчаться не завжди охоче, більше просиджують за комп”ютерними іграми, беруть приклад зі своїх кумирів, які теж книжок не читають.

Вже настав час виховувати духовність, повернутись до моральності, раніше були поняття честі, цнотливісті, зараз ці поняття, ніби, вже і не є цінностями. Допоки ми не візьмемось за формування світогляду ниших дітей – нічого гарного не буде, тобто дітей потрібно спеціально виховувати, розробити концепцію, програму. А це не стільки залежить від вибора нового мера, нової команди, скільки від бажання самих городян.

Микита Худяков, який разом із Євгенією Дулько (Арт-оптимисти), виконував роль модератора заходу, додав від себе: як впливати на менталітет, культуру?- через виховання цінностей, а які цінності виховувати – питання залишається поки відкритим, бо кожен має своє уявлення про ідеал, а бажані цінності можна прививати навіть через комп”ютерні ігри.

Стосовно другого питання зустрічі щодо планів на літо і на новий «навчальний» рік Відкритого майданчика „Новий Миколаїв” Микита Худяков поставив усім присутнім запитання: наскільки корисними були зустрічі на відкритому майданчику, чи мали вони якийсь вплив на життя в місті, чи не пройшли ці зустрічі повз уваги громадськості, влади?


Любов Варюхіна, заступник директора бібліотеки ім. М.Л. Кропівницького вважає, що зустрічі на відкритому майданчику допомогли людям висловити свої думки, свої ідеї, подекуди сформувати колективну думку, що багато корисного для міста можна зробити завдяки таким зустрічам у своєрідному інтелектуальному клубі в бібліотеці.

А Наталя Бобрікова – журналіст із багаторічним стажем – вважає, що бажано, аби на цих зустрічах були присутні представники влади – їх потрібно запрошувати до співрозмови.

Олег Абрамов запропонував, щоб кожна зустріч закінчувалась хоч маленькою, але конкретною справою, як, наприклад. розміщенням рокладу руху міського електротранпорту на вході до бібліотек.


Андрій Береславський наголосив, що розвиток відбувається тоді, коли є зіткнення думок, коли питання утримується в проблемному полі. „У нас в місті є теми, які носять проблемну властивість, але рішень поки немає, а є теми, по яких вже можна ставити задачі, наближати їх до рішення; в місті має бути колективний мислячий орган,. Потрібно розуміти закони, норов міста аби щось робити в ньому без насилля.” – сказав він.


Після колективних роздумів над майбутнім Відкритого Майданчика „Новий Миколаїв” присутні запропонували:
- поставити, серед інших, за мету його діяльності вироблення візії ідеалу, стратегії розвитку Нового Миколаєва;
- відкритий Майданчик не має претворитися ні в яку організацію;
- більше розповсюджувати та поширювати інформацію про діяльність та можливості Відкритого Майданчика, провести щодо нього рекламну кампанію;
- діяльність Майданчика має розширятися та стати дієвішою;
- розширювати взаємодію не тільки із владою, але й із іншими соціальними інституціями, громадськими організаціями, вищими навчальними закладами;
- взаємодія може носити рекомендаційний характер;
- потрібно шукати нові форми взаємодії із владою, переводити їх у форму рекомендацій, порад;
- проводити зустрічі в різних форматах.

*Відкритий майданчик «Новий Миколаїв» – це простір для зустрічей активних городян, які зацікавлені в розвитку Миколаєві в різних сферах.

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий