На Миколаївщині провели етнографічну експедицію з вивчення ковальського, ткацького, колодязного, пекарського та інших ремесел

У Жовтневому районі Миколаївської області відбулася етнографічна експедиція, мета якої дослідити і вивчити такі призабуті ремесла як копання колодязя, випічка обрядового хліба, ткацтво, ковальство, виготовлення народної іграшки та плетіння віників. Захід був організований активістами Грейговської загальноосвітньої школи в рамках проекту «Давнє диво рукотворне», підтриманого грантовою програмою «Територія РУСАЛу».
Маршрут проліг через села Михайло-Ларине, Пересадівка, Калинівка та Костянтинівка Жовтневого району Миколаївської області. Кожне з цих сіл славиться своїми народними майстринями і майстрами.


Дізнатися «таємниці» колодязного ремесла і спробувати джерельної води з криниці юним експедиторам вдалося в селі Михайло-Ларине, де до них також приєдналися краєзнавці місцевої школи. Старожил Іван Іванович Хінца, який протягом 35 років викопав і обладнав багато колодязів в цьому районі, не тільки розповів дітям про цю цікаву справу, а й провів майстер-клас з пошуку води під землею за допомогою металевих провідників, передавши їх у шкільну кімнату народного побуту.
Крім колодязного ремесла, село Михайло-Ларине відомо випічкою обрядового весільного хліба. Майстриня Ганна Василівна Василенко вже багато років випікає «дівування» і «парубкування», весільні короваї і шишки на щастя молодим. Не приховуючи всіх тонкощів, вона навчила юних етнографів місити, формувати і випікати ці хлібобулочні вироби.

У селі Пересадівка школярі познайомилися з майстринями, які творять диво за допомогою голки і кольорових ниток. Анастасія Федорівна Салова повідала юним дослідникам історію української вишивки, показала древні орнаменти і колірну гаму вишитих виробів. Роботи вишивальниці Марії Олександрівни Сіваніч – картини, ікони, подушки, рушники – не тільки зачарували дослідників, але й надихнули на практичну діяльність. А в’язальниця Міла Миколаївна Бринза показала дітям, як за допомогою саморобного гачка можна прикрасити стільці, крісла та лавки в будинку і у дворі. Крім цікавих технік і ремесел, юні дослідники дізналися і записали чимало народних пісень, які майстрині співають під час копіткої ручної роботи.
Не залишилося не вивченим і ремесло з виготовлення віників. Про його особливості юні краєзнавці дізналися в селі Калинівка від майстра цієї справи Володимира Кириловича Соколовського. Також у цьому селі діти зустрілися з Дмитром Дмитровичем Куразовим, який самостійно опанував таке складне ремесло як ковальство і тепер прикрашає свою садибу красивими металевими виробами.
- Дослідно-пошукова робота зачарувала учасників своєю глибиною, зацікавила правдивістю, захопила актуальністю, запам’яталася теплими зустрічами з хорошими людьми, надихнула на нові відкриття, – ділиться враженнями керівник проекту Світлана Пархомчук. – Ми сподіваємося, що цей проект об’єднає дорослих і дітей у селі Грейгово спільною та цікавою роботою з відродження народних промислів і ремесел рідного краю.
Адміністрування програми «Територія РУСАЛу» здійснює Фонд «Центр соціальних програм РУСАЛу в Україні».

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий