Відбулися VІ Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків»

21 листопада о 10.00 в Центральній бібліотеці ім. M.Л. Кропивницького в шостий раз відкрились щорічні Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків». Тема Екочитань-2013: «Роль благоустрою у формуванні комфортного середовища проживання. Місце міжсекторної взаємодії у цьому процесі. Бібліотеки півдня України – активні учасники екоініціатив і провайдери екоінформації в місцевих громадах».


Еколого-просвітницький загальноміський захід цього року пройшов у форматі регіональної конференції для 100 представників неурядових організацій, бібліотек та представників органів місцевого самоврядування з Миколаївської, Одеської, Херсонської, Запорізької областей та АР Крим за підтримки департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради і програми «Бібліоміст».

Протягом двох роботи конференції 21-22 листопада відбулися презентації кращого досвіду співпраці між бібліотеками та неурядовими організаціями, обговорення можливостей та перепон для реалізації проектів, спрямованих на благоустрій міст та екологічні ініціативи. На панельних дискусіях пройшли обговорення проблем і перспектив благоустрою в міських громадах, зокрема екологічних аспектів енергетики та озеленення населених пунктів, благоустрою дворових територій, використання водних і транспортних ресурсів міст. Учасники конференції представили досьє практичних напрацювань та електронний формат діяльності у сфері екоініціатив та екоінформації у місцевих громадах, отримали інформацію щодо можливостей успішної реалізації проектів з благоустрою міст та пошуку потенційних партнерів, втілення нових послуг для громади тощо. З метою обміном досвіду та знайомства з кращими практиками партнерської взаємодії з екологічного напрямку відбулося спілкування учасників конференції у скайп-форматі з представниками публічних бібліотек Росії (Москва, Томськ) та органів місцевого самоврядування інших регіонів України (Кам’янец-Подільський).
На відкритому майданчику «Новий Миколаїв» громадська організація «Діалог» та театр «Арт-клаС» презентували документальну виставу «Йшов трамвай», у якому в ролі акторів виступили городяни Миколаєва.

Учасники заходу відвідали оглядову сесію «Миколаївщина — перлина Північного Причорномор’я» у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї.
VI Екочитання пройшли в арт-супроводі фото-, художньої та предметно- документальних виставок. На фотовиставці «Урбаністичний портрет» свої роботи представили миколаївські майстри С. Гусєв, Д. Мац, О. Ус. Миколаївський обласний художній музей ім. В.В. Верещагіна представив акварелі миколаївських митців на виставці «Чарівне місто Миколаїв».

За результатами Читань видано збірник доповідей, рекламно-інформаційну продукцію, які буде передано публічним бібліотекам, іншим закладам культури та освіти Миколаєва.
У відкритті Екочитань взяли участь перший заступник Миколаївського міського голови Ю.Г.Андрієнко, координатор роботи з партнерами програми «Бібліоміст» Н. Новакова.
Додаткова інформація за телефоном: (512) 34-60-44, 095 87 232 68 – Ірина Чернова, (512) 55-03-60, 095 56 570 71 – Любов Варюхіна, 093 10453 74 – Людмила Руденко-Кардаш; email: nikclib@gmail.com, niklibrary2eko@:vandex.ua: http://www.niklib.com

«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми корпорація Microsoft безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США. «Бібліоміст» — програма, покликана перетворити бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. Проект допомагає модернізувати доступ громадян України до інформації у публічних бібліотеках шляхом обладнання технікою та проведення необхідного навчання для бібліотекарів. До 2014 р. у рамках програми «Бібліоміст» понад 1 800 публічних бібліотек України буде обладнано комп’ютерами з доступом до інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники. Фахівці бібліотек, які долучаться до програми, пройдуть навчання у галузі новітніх технологій та бібліотечних інновацій на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим.

Центральна бібліотека ім. М. JI. Кропивницького – одна з найбільших бібліотек Миколаєва, інформаційний та соціокультурний центр міста. Об’єднує 26 бібліотечних установ Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Миколаєва. Щорічно бібліотекою користується 22 тисячі городян, яким надається широкий асортимент послуг. В Центральній бібліотеці здійснюється автоматизоване обслуговування користувачів, функціонує інтернет-центр, зона Wi-Fi, віртуально- довідкова служба, зал електронної періодики, онлайн-аудиторія для людей з обмеженими фізичними можливостями. Бібліотека активно використовує в своїй діяльності інноваційні форми та методи. Має досвід багаторічної співпраці з місцевими органами влади, громадським сектором. У бібліотеці- філіалі №2 ЦБС для дорослих з 2004 р. діє Міський центр екологічної інформації та культури. Центром у 2008 р. за підтримки департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради ініційовано проведення щорічних Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків». Екочитання являються загальноміським громадським заходом з обговорення питань екологічної діяльності та благоустрою, виховання екологічної’ культури та свідомості городян, прикладом успішної взаємодії місцевих органів влади, громадської ради з екологічної безпеки та благоустрою при міському голові, бібліотек, інших закладів культури, освіти та всієї громадськості міста Миколаєва.

Більше фото див. у фотогалереї

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий