Угоду про асоціацію між Україною та ЄС обговорювали в Чернігові

Лекція у форматі вуличного університету «Угода про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС: обґрунтування, витоки, зміст» відбулася 15 квітня 2014 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Під час заходу, організованого за ініціативи Сіверського інституту регіональних досліджень спільно з Чернігівським центром європейської інформації за підтримки проекту «Дні Європи-2014. Діалоги про цінності» йшлося про нормативно-правову базу Угоди, історію її розробки, структуру та основні положення документу.
Як зазначив під час лекції директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук Володимир Бойко, головними принципами Угоди є політична асоціація та економічна інтеграція. Перший з них передбачає, що в рамках угоди сторони взаємно підтримують одна одну з усіх питань порядку денного політичного діалогу, другий – підкреслює кінцеву мету угоди – інтегрувати Україну до внутрішнього ринку ЄС.
Експерт наголосив, що положення Угоди про Асоціацію є юридично зобов’язуючими. Тобто, для України це означає, що вона має адаптувати своє законодавство до законодавства ЄС та застосовувати його на практиці, виявляти повагу до цінностей, на яких ґрунтується Союз. Зобов’язання для ЄС – допомагати Україні в наближенні до нього. Водночас жодних санкцій за невиконання положень Угоди не існує. Передбачені виключно позитивні стимули.
Володимир Бойко зазначив, що Угода про асоціацію з ЄС охоплює дуже широке коло питань: серед них: питання макроекономічної співпраці, управління державними фінансами, бюджетної політики, внутрішнього контролю та зовнішнього аудиту, сільського господарства та розвитку села, довкілля, тощо. Кожне з них може бути предметом окремого обговорення.

Також під час зустрічі було звернуто увагу на специфіку посиленої зони вільної торгівлі та її відмінності від митного союзу, а також приклади очікуваних змін, що вже сталися, або ж мають відбутися в Україні найближчим часом у зв`язку з підписанням Угоди, вимоги що висуваються у зв`язку з цим до роботи органів державного управління, а також можливості, які відкриваються перед українськими товаровиробниками.
Пряма трансляція лекції відбувалася на Інтернет-порталі «Високий вал».

За сприяння Центру європейської інформації у Полтавській області та громадської організації Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» під егідою Мережі центрів європейської інформації України (http://ukrcei.org), за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження» www.irf.ua. Партнерами проекту є Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях», Інститут світової політики та Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.».

This entry was posted in Європейська інтеграція, Актуально, Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий