НАМ ПОТРІБЕН ІНВЕСТОР?

Чи потрібно аграріям Миколаївщини сподіватися на прихід інвестора у випадку імплементації положень Угоди про асоціацію з ЄС? І загалом, чи допоможе інвестор вирішити всі проблеми регіону? – дискусії щодо цього спалахнули під час публічного заходу в Миколаївському районі, що відбувся 15 травня 2014 року.
«Круглий стіл» щодо очікуваного впливу Угоди про асоціацію й посилену зону вільної торгівлі України з ЄС на агропромисловий сектор Миколаївської області дозволив виявити основні проблеми, що турбують сільських жителів регіону. Сред них: незадовільний стан зрошувальної системи, відсутність реальної підтримки з боку держави, занепад низки господарств. До цього додаються страхи щодо можливої експансії товарів Європейського Союзу на українському ринку, відчуття того, що за рахунок України ЄС може вирішувати власні проблеми. Відтак, окремі представники агропромислового сектору Миколаївщини готуються до значних труднощів, зокрема, на початковому етапі вправадження Угоди про асоціацію, хоча і розуміють невідворотність та необхідність змін у сільському господарстві.

Щоправда, песимістичний погляд більш притаманний представникам домогосподарств та органів влади. Керівники успішних сільськогосподарських підприємств впевнені у рентабельності та конкурентоспроможності своїх товарів на європейському ринку. «Я не проти співпраці з Європейським Союзом. Лише необхідно навести порядок на місцях та зробити прозорими правила ведення бізнесу в Україні» – зазначила під час «круглого столу» директор ТОВ «Добробут» Тетяна Тетенькіна.

Дослідження здійснено групою експертів в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіону», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

Людмила Чабак тел. 676-052

This entry was posted in Європейська інтеграція. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий