СТРАХИ ТА ПОБОЮВАННЯ АГРАРІЇВ МИКОЛАЇВЩИНИ ЩОДО УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС

Публічні дискусії, проведені серед представників агропромислового сектору Миколаївської області засвідчили, що жителі регіону поки що з побоюванням очікують змін у сільському господарстві, які можуть статися внаслідок впровадження в дію положень Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
Водночас, під час «круглих столів», організованих 12 – 16 травня 2014 року Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки МФ «Відродження» у Жовтневому, Миколаївському, Баштанському, Очаківському, Вознесенському районах області, їх учасники відкрили для себе і переваги та можливості які може надати зазначена Угода.

Насамперед виробники та переробники сільськогосподарської продукції, представники агропромислових підприємств, дослідних станцій, фермерських організацій, державні службовці та представники місцевого самоврядування пересвідчилися у невідворотності та необхідності процесу змін у сільському господарстві. «Ми вимушені рухатися вперед і щось робити – хочемо ми того чи ні» – зазначали учасники заходів. Відтак, сподівання лише на допомогу держави та прихід великого інвестора, за відсутності власних активних дій, не здатні вирішити існуючу ситуацію в агропромисловому секторі Миколаївщини.
Серед побоювань та ризиків, які можливі у зв’язку з імплементацією Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, аграрії Миколаївщини визначали неконкурентоздатність вітчизняних товарів на ринку ЄС, необхідність вкладення значних коштів у процес модернізації виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, нерентабельність домогосподарств та ризики їх фактичного зникнення, витіснення великими підприємствами, втрату робочих місць та джерел додаткового доходу від присадибних господарств.
Сприяли таким думкам не лише історичні передумови розвитку Миколаївщини, але й сучасні проблеми: незадовільний стан зрошувальної системи, відсутність реальної підтримки з боку держави, занепад низки господарств, проблеми з ціновою політикою, втрата за нинішньої суспільно-політичної ситуації окремих ринків збуту.

Але ця ситуація є стимулом до пошуку альтернатив, виходів, переорієнтації виробництва та торгівлі сільськогосподарською продукцією.
Такі можливості якраз і відкриває перед аграріями Угода про асоціацію з Європейським Союзом. Внаслідок впровадження в дію її положень аграрії України та Миколаївщини зокрема отримають можливості для розвитку органічного землеробства, тваринництва. Враховуючи кліматичні умови Миколаївщини, це може бути птахівництво, свинарство. Важливим є і підвищення стандартів якості продукції, яка буде надходити до споживача, зростання вимог до персоналу, до підприємств загалом. Безпосередньо привабливий і вихід українських товарів на ринок Європейського Союзу – ринок, який має понад 500 млн. осіб – потенційних споживачів з високими доходами.

Тобто, «Угода – це набір можливостей. Але саме від нас залежить, зможемо ми ними скористатися чи ні» – зазначили експерти «круглих столів» Володимир Бойко, Михайло Селінний та Дмитро Дибченко під час дискусій з представниками Миколаївщини.

Дослідження здійснено групою експертів в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіону», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

This entry was posted in Європейська інтеграція and tagged , . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий