ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР вітає литовців з Днем захисників свободи.

13 січня 1991 року захищаючи парламент (сейм) Литви литовські патріоти відстоювали суверенне право новообраної Верховної ради Литви на самовизначення. У вуличних боях тієї ночі загинули литовці.

«Згадуємо разом із Вами борців за свободу Литви, події часів радянської окупації Литви і України. Ми маємо пам’ятати кожен день нашої спільної історії – геноцид, голод, репресії, розстріли, теракти, насильство, війни, викрадення та вбивства з політичної необхідності. Всі нації є вільними і ми самі маємо обирати наше майбутнє, будувати його разом, спільно будувати міцну вільну європейську державу у себе вдома» – зазначив Голова Ради НГО «Європейський вибір» Олег Животовський у підписаній ним заяві.

В Києві та різних містах України і Литви відбуваються зібрання – реквієми за загиблими. 12 січня в Посольстві Литовської Республіки в Україні пройшла зустріч литовців з нагоди Дня захисників свободи.

У привітанні зазначені Президент Литви Далія Грибаукайте, Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтекунас, литовська дипломатична місія в Україні, культурні та історичні литовсько-українські ініціативи, громадські місця та історичні пам’ятки.


«Місяць Литви в Україні 2015 відбудеться під слоганом UNITED FOR PEACE» – йдеться у заяві громадської організації «Європейський вибір» з нагоди Дня захисників свободи Литви.

Також у привітанні особливо відзначено відзнаку “Людина Року в Україні”, яку отримала Президент Литви Далія Грібаускайте. “Дякуємо, Україно!” – йдеться в офіційному твіттері Президента Литви.

This entry was posted in Європейська інтеграція. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий