Надходження та витрачання коштів громади м. Вознесенську: Хто помиляється і куди зникають гроші?

14292425_804010659702129_1474457743958436624_nМоніторинг вознесенського органа самоорганізації населення (ОСН) «Перлина Гаю» — учасника «Партнерства за прозорі місцеві бюджети» щодо надходження і використання внесків пайової участі у розвитку місцевої інфраструктури за 2012-16 рр. виявив наступне:

На вересень бюджет міста недоотримав від платників податків майже 9 тис. грн.. Листи Вознесенською міською радою (ВМР) направлені до прокуратури ще у 2015 році, але, поки що без успішних результатів.

Суттєва розбіжність надходження до бюджету від пайових внесків загальних показників по роках (2012-2016 рр.), що надало Фінансове управління ВМР від показників, що надав відділ містобудування та архітектури ВМР. В цілому за 4 роки різниця в показниках приблизно на 225 тис. грн.

Розподіл коштів від пайової участі ведеться не кожен рік і не в повному обсязі. Зокрема в 2013, 2014, 2016 роках використання бюджетних коштів на розвиток місцевої інфраструктури від сплати пайової участі забудовників становлять 0 грн. В Вознесенської міської ради жодним місцевим нормативним актом не визначена процедура визначення напрямків використання зібраних коштів.

На інформаційному порталі ВМР відсутні структуровані і візуальні данні про надходження і використання коштів місцевого бюджету отриманих за результатами сплати внесків пайової участі в розвитку місцевої інфраструктури. Тому громада не знає скільки кошті щороку надходить до бюджету від пайової участі окремо по об’єктам забудови.

Під час збору даних виникли певні складнощі. Фінансове управління Вознесенської Міської ради на запит на публічну інформацію стосовно надходження коштів по окремим об’єктам забудовників дала повну відповідь лише після повторного запиту ОСН «Перлина гаю» та депутата міськради і голови ОСН «Янтарний» пана Олександра Ніколенко.

В результаті моніторингу робоча група рекомендує органам місцевого самоврядування м. Вознесенську:

Направити листи:

Боржникам стосовно виплати боргу у відповідні строки;

Державну фінансову інспекцію з проханням примусового стягнення заборгованості.

Внести зміни до Наказу відділу містобудування та архітектури Вознесенської міської ради №6 від 17 лютого 2014 р. «Про створення архітектурно-містобудівної ради» в частині залучення представників громадських формувань, а саме голів органів самоорганізації населення та голів ОСББ за узгодженням, до складу містобудівної ради у відповідності до вимог законодавства щодо кандидатів. Дана пропозиція зумовлена необхідністю врахування громадської думки на етапі погодження нового будівництва. На сьогоднішній день до складу містобудівної ради входять 19 осіб, громадські формування в складі ради жодним чином не представлені, хоча закон передбачає таку можливість.

Внести зміни до рішення №2 від 18.04.2014 р. «Про інформаційний Інтернет портал м. Вознесенська» в Додаток 2 «Структура інформаційного Інтернет — порталу м. Вознесенська» в частині розширення інформації в розділі сайту «Містобудування та архітектура».

Створити на офіційному сайті міськради в розділі сайту «Містобудування та архітектура» сторінку «Надходження і витрати бюджетних коштів отриманих у якості пайової участі забудовників на розвиток інфраструктури міста». На сторінці розмістити інформацію щодо надходження і використання бюджетних коштів отриманих у якості пайової участі забудовників на розвиток інфраструктури міста.

Згадані висновки та рекомендації моніторингу незабаром будуть обговорено за місцевим круглим столом. Його рекомендації будуть направлено органам місцевого самоврядування м. Вознесенську.

А щодо фактів виявлених порушень законодавства України , будуть направлені скарги у відповідні органи.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за інформацією вознесенського ОСН «Перлина Гаю»

Дослідження відбувалось в рамках проекту «Ресурси громади для потреб громади» організованого ОСН «Перлина Гаю» при підтримці ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за кошти Національного Фонду підтримки демократії (NED м. Вашингтон, США).

Метою проекту є підвищення ефективності, прозорості та підзвітності використання бюджетних коштів отриманих органами місцевого самоврядування м. Вознесенська у якості пайових внесків на розвиток місцевої інфраструктури за 2012-2016 рр.

This entry was posted in Актуально, Національні та міжрегіональні проекти, Проекти Миколаївщини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий