Місто має бути місцем для людей – європейський стандарт

Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького на днях приймала у себе гостей на традиційній щорічній екологічній конференції «Європейські напрямки екологічного розвитку міста Миколаєва та інших міст України» в рамках ХIІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків».

І, хоча роботи в місті по приведенню стану екологічної безпеки до європейських стандартів хоч греблю гати, вже хочеться одразу відзначити: як добре, що в Миколаєві стільки не байдужих людей, фахівців і ентузіастів із різних професійних кіл, яких об’єднує стурбованість щодо довкілля і які готові раз за разом «талдичити» свої перестороги щодо нехтування екологічною безпекою, пропонувати конкретні шляхи для наближення цих самих стандартів і до наших багато стражденних теренів.

Але тепер все по порядку тезисно:
Найприємнішим було почути у вітальному слові від представника міськвиконкому про те, що міста мають бути місцем для людей – не для підприємств, ні автомобілів, а саме для людей і, виходячи саме з цього погляду на місто, є надія, що Миколаїв має в майбутньому ставати для людей все більше,і більше комфортним, ба навіть дружнім.

В своєму вітальному слові директор бібліотеки Т.В.Тверда наголосила на впливі громадськості на екологічний стан міст України, в т. числі і нашого міста.

Завжди цікаво послухати Отця Дмитра Онуфрика (Одеський екзархат УГКЦ), який зазначив, що церква не просто молиться в храмі, вона виходить за межі храму, до людей аби разом, з любов’ю повпливати на покращення життя громади.

Вчителька фото-анімаційної студії для дітей розповіла історію, як вони з дітьми відвідали село Космач, а коли пішли на природу до струмочка, побачили наскільки природа була захаращена сміттям і, в першу чергу пет-пляшками, діти визвались трохи прибрати за горе-туристами, що залишають після себе непотріб – так у них не вистачило мішків аби зібрати накопичені купи.

Депутат міської ради Т.М.Суслова ґрунтовно роз’яснила аудиторії про стан з прийняттям нового генплану міста і розподіл земель. Кожне місто на 5 років приймає генплан. Вперше в Миколаєві він був прийнятий у 2009. В ньому були позначені зелені зони, які не мають забудовуватись. На базі генплану складається ще документ – зонінг, який не має протирічити генплану.

У 2016 р ситуація змінилась, каже Т.Суслова. Адже протиріччя в 2 документах наочно показує: якщо в генплані позначені зелені зони – в зонінгу допускається зміна призначення на житлову забудову або торгівельний центр.
Дійшло до того, що суд відмінив зонінг з міркувань екологічної безпеки, оскільки цей документ допускав житлову забудову в зелених зонах – таким чином через суд вдалося зберегти деякі зелені зони для відпочинку громадян.

Згідно з європейськими стандартами, генплан, як документ, має підлягати Стратегічній Екологічній Оцінці (СЕО), оскільки в Європі дуже сер’йозно ставляться до екології. І в процесі обговорення генплана і зонінга велика роль відводиться громадськості. Тобто зараз генплан не може бути прийнятий без громадського обговорення. З документом «Звіт про стратегічну екологічну оцінку» можна ознайомитись на сайті Миколаївської міської ради в розділі «Будівництво».

Багато хто займається Господарською діяльністю, але мало хто готовий захищати довкілля- каже Т.Суслова.
В Миколаєві зараз майже відсутня промисловість, зате існує своя особливість – море-промисловий комплекс – порти, і ось ця портова сфера, яка фактично опинилася майже в центрі міста, значно впливає на екологічний стан, в тому числі і Дніпро-Бузького лиману.
Ще Т.Суслова зауважила, що по кількості зелених насаджень на людину наше місто значно поступається європейським нормам.
В кінці виступу депутатка закликала не залишатися байдужими, ознайомитись з документами та взяти участь в їх обговоренні.
Далі буде…
Більше фото див. у фотогалереї

This entry was posted in Події and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий