«Николаевские мадонны» – презентація книги

«Пусть хмурятся, не слишком ли?
А мы вот дружим книжками»
Т. Фурсова

Напередодні свята 8 Березня в Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулася презентація книги відомої журналістки Наталії Христової «Николаевские мадонны» про видатних жінок Миколаївщини.

Підготувала і провела презентацію, як завжди, в теплій дружній атмосфері заслужена журналістка України Інга Хоржевська.

Як написано в передмові до книги: «Книга посвящена прославленным николаевским женщинам, которые внесли (а многие – продолжают вносить) большой вклад в социальную, культурную, духовную историю николаевского края. Сборник содержит 28 очерков, рисующих образы наших современниц: среди них – художницы и поэтессы, доктора, педагоги, музейщики, актриса, журналист, книгоиздатель, диктор телевидения и др. Семь историй любви рассказывают о семейных тандемах, хорошо известных в городе Николаеве. Отдельная глава повествует о строительстве Свято-Екатерининской церкви в память о юной пианистке Екатерине Панна.»

На презентації, звичайно, згадували відомих миколаївських жінок, які своєю творчістю, працею і натхненням створювали світ кращім, ніж він міг би бути без їхнього наполегливого, а, подекуди, і зухвалого втручання. Всі професії героїнь і не перелічиш, не кажучи вже й про фамілії, їх заслуги, плоди їхньої праці – для цього дійсно потрібна була ціла книга, ба навіть енциклопедія.

« Все эти очерки, написанные в 2002-2018 гг., в свое время были опубликованы на страницах газеты «Вечерний Николаев».

Издательство выражает благодарность Кантору Сергею Анатольевичу, депутату городского совета, председателю наблюдательного совета ПАО «Завод «Экватор» за помощь в издании этой книги.»

Багато теплих слів лунало на заході на адресу героїнь книги Наталії Христової. Сама же авторка через скромність не виходила навіть на сцену, надаючи перевагу залишитись серед глядачів, хоча право на видавництво своєї книги їй довелося вибороти в конкурсі.

Як зазначила Таміла Бугаєнко, одна із найвпливовіших жінок Миколаєва і героїня книги, статті Н.Христової чекають, адже вони присвячені тим питанням, які турбують кожного, і в них є життєстверджуючі мотиви. Ще Т, Бугаєнко сказала, що сама потрапила на сторінки цієї книги тому. що виконувала роботу, яка була потрібна місту.


А Тетяна Фурсова, відома поетка, висловила думку, що, в свою чергу, Н.Христова переросла рамки журналістики, вона поєднує злободенність – роботу в газеті – і вічне, і про живопис вона пише пензлем, а про музику – диригентською паличкою. А закінчила Т.Фурсова свій виступ словами, винесеними в епіграф до публікації – і подарувала колежанці збірку своїх віршів.

Виступ відомої художниці Серафіми (!) Сенкевич викликав посмішку. Про себе саму вона сказала, що не дружить з таблицею множення, але цікавиться людськими обличчями – саме їх їй цікаво досліджувати і зображувати. І ще вона висловила думку, яку можна вважати за слоган: «Мистецтво – це сила найвищого рангу». І силою мистецтва можна багато чого досягти.


Добре, що на заході напередодні жіночого свята мистецтва було доволі. Наприклад, художниця Ольга Артим – також, разом з чоловіком, героїня книги – подарувала авторці одну з своїх робіт.

«В книге использованы фотографии николаевских фотожурналистов Александра Кремко и Александра Сайковского; фотографии, находящиеся в свободном доступе в Интернете; фотоматериалы из архива автора настоящей книги; фотоматериалы сайта «Город Николаев» (рубрика «Фотогалереи»). В оформлении обложки использована репродукция картины николаевского художника Юрия Гуменного «Весна».» »

Сподіваємось, що по декількох з ілюстрацій з книги, які наведені
тут у фотогалереї,
ви зможете уявити глибину книги і зацікавитись нею.

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий