Пам’ять Чорнобиля у кіно та літературі


 Шановні друзі!

29 січня о 16.00 в Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбудеться зустріч з американською письменницею та кіномитцем

Іриною Забитко «Відвідуючи Чорнобиль… 25 років потому».

 На зустрічі буде представлено короткометражний фільм «Богоявлення у Чорнобилі» (EpiphanyatChornobyl), присвячений жителям Мертвої Зони навколишніх чорнобильських сіл.

 Фільм отримав низку нагород на різних кінофестивалях.

Письменниця прочитає уривки зі свого відомого роману «Невмите небо» (TheSkyUnwashed) та збірки есе «Мій Чорнобиль» (MyChornobyl).

Запрошуємо всіх бажаючих!

 тел. для довідок  – 244041

 адреса Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького:

вул. Потьомкінська, 143а

Біографія

Ірина Забитко – американська письменниця українського походження, народилася в Чикаґо. Перший роман «Невмите небо» (THESKYUNWASHED), що присвячений жителям тридцяти кілометрової зони, які після евакуації знову повернулися до власних домівок, отримав низку престижних американських нагород (Barnes&NobleDiscoverGreatNewWritersBook, ABookSense ’76 PickSelection, aNewEnglandBooksellersAssociationDiscoverytitle). Зараз п.Ірина займається зйомками повнометражної документальної стрічки «Життя у Мертвій Зоні» LIFEINTHEDEADZONE (www.lifeinthedeadzone.com) , короткометражна версія якої «Богоявлення у Чорнобилі» EPIPHANYATCHORNOBYL отримала визнання на численних кінофестивалях.
Нещодавно Ірина Забитко відвідала Японію, де зустрічалася з жителями, яких було відселено із зони зараження після аварії на ядерній станції Фукусіми, де також відзняла кадри, що будуть включені до її документального фільму.
Друга книга І. Забитко «Коли Люба залишає дім» – роман в оповіданнях про життя української громади в Чикаґо, окремі оповідання з якої були інсценізовані на Національному суспільному радіо Сполучених Штатів. Багато її оповідань публікуються в американських антологіях та збірках художніх текстів для студентського читання.
Ірина Забитко отримувала ґранти таких фундацій, як: The Ragdale Foundation, The Helene Wurlitzer Foundation of New Mexico, The Edna St. Vincent Millay Colony та The Alden B. Dow Creativity Center. У січні 2013 року вона перебуватиме в Україні за сприяння програми IREX.

This entry was posted in Анонси. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий