Свято мов, у якому беруть участь члени національно-культурних товариств міста й області


Рада національних товариств Миколаївської області щороку до Міжнародного дня рідної мови проводить свято мов, у якому беруть участь члени національно-культурних товариств міста й області, школярі і студенти, вчителі курсів та факультативів з вивчення національних мов, представники влади, громадськості тощо.

У 2013 році свято «Єдність – у різноманітті» відбудеться 22 лютого о 13.00 у стінах Миколаївського муніципального колегіуму. Також свято до Міжнародного дня рідної мови проходитиме у ЗОШ №22 21 лютого о 10.00, а заключний гала-концерт відбудеться у Миколаївському національному університеті ім. В.О.Сухомлинського 26 лютого о 13.00.
Традиційно проходить конкурс творів про рідну мову, значення мови в житті людини та конкурс художньої творчості. За їхніми результатами в минулі роки вже вийшли в світ п’ять випусків альманаху „Мова рідна, слово рідне”, у яких представлені учнівські, студентські твори про українську, російську, болгарську, вірменську, чеську, курдську, польську, турецьку та інші мови, у тому числі й на рідних. Цього року також вийде в світ альманах, в якому будуть вміщені малюнки дітей, представників національно-культурних товариств, ілюстрації виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів етнічних громад.
22 лютого в Миколаївському муніципальному колегіумі за підтримки Ради національних товариств Миколаївської області в рамках роботи інформаційно-аналітичного та культурно-освітнього центру етнічних громад о 13.00 відкривається виставка мистецьких робіт, представлених на конкурс «Мова кожного народу – неповторна і – своя». Тут ви матимете змогу побачити не лише розкішні гобелени, картини та вишивки на будь-який смак, але й ексклюзивні ляльки та чудернацькі експонати, виготовлені руками дітей, які живуть і навчаються в різних кінцях Миколаївської області.
Також 22 лютого о 13.30 в колегіумі відбудеться виставка національної кухні, на якій всі охочі зможуть спробувати більш як 12 різних національних страв.
Концертна програма розпочнеться о 14.00.
Міжнародний день рідної мови проголошений 1999 року за ініціативи ЮНЕСКО. В Україні його відзначення започатковано 2002 року, коли Президент України підписав відповідний Указ. За словами Коїтіро Мацуури, колишнього Генерального директора ЮНЕСКО, «нині в світі існує 6 тисяч мов і всі вони визнаються рівними, бо кожна є живою спадщиною, яку нам слід оберігати”. Проект «День рідної мови» було започатковано 2004 року Радою національних товариств Миколаївської області та міським центром національних культур за підтримки Миколаївської облдержадміністрації і облради, управління культури, відділу у справах національностей ОДА, управління у справах сім’ї, дітей та молоді міськвиконкому, Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, міського Будинку вчителя.
Свято «Єдність – у різноманітті» до Міжнародного дня рідної мови – результат спільної творчої роботи учнів колегіуму та представників етнічних спільнот, один із проектів центру національних культур, що діє в колегіумі впродовж 4 років.

Радо запрошуємо Вас 22 лютого о 13-00 до Миколаївського муніципального колегіуму на свято рідного слова!

This entry was posted in Анонси. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий