Міжрегіональна відеоконференція «Захист прав громадян України в Європейському суді»

відбулася 20 березня 2013 р. в Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О.Гмирьова у рамках діяльності Мережі центрів європейської інформації. Захід одночасно проходив в п”яти регіонах України: Черкасах, Чернівцях, Рівному, Миколаєві, Чернігові. У Миколаєві організатором заходу став Центр європейської інформації, що створений при бібліотеці.

Організацію та модерування заходу взяв на себе Центр європейської інформації у м. Чернігові в особах Шумської Тетяни Юріївни – консультанта Чернігівського центру європейської інформації та Чабак Людмили Анатоліївни – директора проектів Сіверського інституту регіональних досліджень, кандидата філософських наук.

Кожен Центр європейської інформації – учасник заходу представив експертів, яких запросив для участі у відеоконференції, а це:
відомі юристи, адвокати, керівники правозахисних організацій України, начальники юридичних відділів адміністрацій та управлінь юстиції, науковці,
а також учасників, а це:
представники громадських організацій, державні службовці, викладачі, студенти.

Розпочав спілкування із зібранням експерт із Чернігова АВРАМЕНКО Геннадій Миколайович – голова Адвокатського об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів», завідуючий Спеціалізованою юридичною консультацією у справах європейського суду з прав людини.
Він повідомив, що розпочав свою діяльність Європейський Суд (ЄС) у 1950 р. та на початку його діяльність була досить болісною: не кожна країна легко віддавала частину своєї юрисдикції загальній інституції. Спочатку ЄС був дво-ланковим – і справи могли розглядатись аж до 20 років, коли дво-ланкову систему було реорганізовано, справи почали розглядатись по 5-7 років. Зараз відомий найкоротший термін розглядання справ, що було ініційовано в Чернігові, – 2 роки.

Україна на сьогодні залишається одним із більшим скаржником до Європейського суду, вона, начебто, займає 4-е місце за кількістю звернень, а насправді це місце, скоріше, друге. Показово, що за 2012 рік кількість скарг до ЄС збільшилась майже вдвічі і зараз складає близько 10 тис. Це, звичайно, пов”язано з тими процесами, які відбуваються в країні. Громадянам, які бажають звернутися до ЄС, потрібно дотримуватися процедури заповнення документів – а це під силу тільки досвідченим юристам.

Європейський суд почав стягувати збільшені суми за невиконання його рішень – а Україна сплачує ці суми із бюджету. І якщо Україна намагається все ж таки виконати індивідуальні рішення, а це: виправлення ситуації, компенсації – і таке виконання досягає навіть 100 %, але, що стосується загальних заходів для запобігання подібних ситуацій в майбутньому, то такі рішення не виконуються на 95 %.

Ще Геннадій Миколайович повідомив, що на 2-3 місці серед скарг до Європейського суду – це скарги стосовно соціальних виплат. На запитання про те. що робиться в державі для надання безкоштовної правової допомоги, експерт відповів: „Якщо і робиться, але зарплата, передбачена для юристів, настільки мізерна, що унеможливлює залучення кваліфікованих фахівців”.

Другим виступив Миколаїв в особі ПАЛІЮКА Василя Павловича, кандидата юридичних наук, доцента, заслуженого юриста України, судді Апеляційного суду Миколаївської області у відставці.
Він розповів, що пропрацював у апелляційному суді 25 років. Цікаво, що в своїй практиці йому довелось долати наслідки традицій Радянського суду, в якому, наприклад. не передбачалось компенсації за моральний збиток, йому доводилось розглядати громадянські справи по захисту честі, гідності, ділової репутації громадян, вперше в Україні проводив справи щодо відшкодування морального збитку, в тому числі, істцями в яких виступали пенсіонери.

У 2003 році розробив методику застосування положень Конвенції про права людини при розгляданні справ, в тому числі, про незаконне затримання. Верховний суд України не визнавав його підхід, навіть з боку своїх колег впродовж п”яти років він відчував на собі тиск із-за несприйняття його підходу.

Ще серед експертів у м. Миколаєві на заході були присутні:
- РЕПЕШКОПавлоІванович,кандидат наук з державногоуправління, адвокат, член Ради адвокатівУкраїни
- МАРЧЕНКО Святослав Іванович,голова громадської правозахисної організації «Миколаївська обласна організація «Всеукраїнський комітет оборони прав людини».


Цікавою видалась розмова у м. Рівному, де до спілкуванням з аудиторією долучились ГОРЕЦЬКИЙ Олексій Андрійович – голова правління Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України», юрист; СІМЧУК Тетяна Олександрівна – головний спеціаліст управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Рівненської ОДА.

Олексій Андрійович повідомив, що їх організація працює вже більше 10 років. За цей час вони зрозуміли, що громадяни воліють звертатись до Європейського суду безпосередньо, не розуміючи, що при звернені до такої інстанції потрібно дотримуватись спеціальної процедури.

На запитання, а що робити для кращого інформування громадян про шляхи звернення до Європейського суду, експерти з Рівного відповили, що потрібно більш широко проводити інформаційно-просвітницьку діяльність щодо алгоритму, послідовності підготовки документів, і таку масово-просвітницьку діяльність можна розпочинати вже з рівня школи.

В свою чергу, Тетяна Олександрівна наголосила на тому, яка робота проводиться щодо інформування громадян в Рівненській області, вона сказала, що організуються лекції, круглі столи, на яких розглядаються питання дотримання прав людини та дитини, питання Європейського суду, така робота проводиться і через виступи в ЗМІ.

Організатори відеоконференції домовились підвести підсумки, з”ясувати сильні та слабкі сторони заходу та удосконалити свою роботу, аби в майбутньому співпраця стала ще більш плідною та корисною.

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий