Виявляється, і людину можна читати як «книжку»…

22 березня о 12.00 в бібліотеці Миколаївського муніципального колегіуму відбулася «Жива бібліотека» в рамках Європейського тижня протидії расизму й ксенофобії та до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації 21 березня. Проект «Жива бібліотека» – це спроба прочитати людину як книжку. Усі охочі мали змогу поспілкуватись із представниками різних культур і національностей, щоб розвінчати або підтвердити свої стереотипи про них.

Метою заходу було створити діалог між різними категоріями людей, сконтактувати тих, хто не має можливості спілкуватись між собою у повсякденному житті. В українському суспільстві існує багато стереотипів про різноманітні групи людей, й, можливо, такі заходи зможуть поступово змінити ситуацію. До участі в «Живій бібліотеці» були запрошені представники етнічних громад Миколаївщини, аби вони могли поспілкуватися з молоддю й розвіяти певні стереотипи та упередження з приводу тієї чи іншої національності, раси, культури, віросповідання. Адже сучасний расизм

живиться саме цими стереотипами й уявленнями, які віддаляють нас один від одного та провокують недовіру й підозри, налаштовуючи різні соціальні групи одна проти одної.
На полицях «Живої бібліотеки» були присутні такі «книжки»: грузини, татари, рома (цигани), чехи та караїми. З вітальним словом виступив начальник відділу в справах національностей облдержадміністрації Віктор Чебатарьов. У процесі живого діалогу та спілкування з представниками національних товариств учні ставили різноманітні питання, які стосувалися історії та культури етнічних громад, збереження національних традицій, їхнього проживання на Миколаївщині. Зацікавила їх розповідь голови обласного товариства ромів і керівника народного циганського ансамблю «Бахтале» Володимира Юрковського про циган та представників цього етносу в нашому краї, адже ставлення до них завжди було упередженим. Розширити уявлення про таку національність як «караїм» дозволив діалог з представником Миколаївського історико-культурологічного товариства «Мурат» Андрієм Олейниковим. Представниця Богемського чеського товариства «Богемка» Надія Донченко розповідала про життя чехів в Україні й зокрема, на Миколаївщині, а саме в мальовничому селі Богемка, що на Врадіївщині, а також ділилася своїми враженнями про подорож до історичної батьківщини. Представники обласного грузинського національно-культурного

товариства «Іберія»: голова Сергій Лабарткава, заступники голови Нана Дарцимелія та Валерій Ехвая – захоплено розповідали про визначні пам’ятки Грузії, сучасне життя в країні, систему освіти тощо. Про свої краєзнавчі дослідження з історії етнічних громад нашого краю поділився історик-краєзнавець Ради Ігор Гармашов, а найстарша учасниця «Живої бібліотеки», представниця товариства татарської культури «Агідель» Магафіра Саляхівна Якупова, розповіла про те, як живуть татари в Миколаєві, чим цікавляться, як підтримують зв’язки зі своєю історичною батьківщиною. До речі, Магафіра Саляхівна протягом багатьох років працює розповсюджувальницею квитків в Миколаївському академічному українському театрі драми та музичної комедії, долучаючи до театрального мистецтва мешканців нашого міста, а ще дуже любить співати своїх національних пісень.
Захід підготовлено Радою національних товариств Миколаївської області спільно з Миколаївським муніципальним колегіумом в рамках роботи Центру етнічних спільнот колегіуму.

Довідка: Європейський тиждень боротьби з расизмом, який щороку проходить у багатьох європейських країнах, ініційований мережею громадських організацій United for intercultural action та присвячений Міжнародному дню боротьби за ліквідацію расової дискримінації, що відзначається 21 березня і встановлений ООН на вшанування 69 загиблих демонстрантів, які виступали проти політики апартеїду в Південній Африці в 1960 р.

Лоліта Каймаразова,
заступник голови Ради національних товариств Миколаївської області

Контактні телефони: 093 982 10 04 – Лоліта Каймаразова, 58-30-72 – заступник директора з виховної роботи колегіуму Ірина Юріївна Арзуманова.

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий