Культура – це душа міста. Діалоги про культуру в м. Миколаєві

4 квітня небайдужі громадяни м. Миколаєва зібрались на відкритому майданчику „Новий Миколаїв”, що діє в Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького, для спілкування, для обговорення культури в м. Миколаєві.

Модератори заходу, а це: Євгенія Дулько та Микита Худяков – розповіли про створення культурної карти м. Миколаєва, показали приклади подібних карт інших міст України.До речі, цікавий факт: найбільша кількість культурних закладів зосереджена в Центральному районі м. Миколаєва, найменша – в Ленінському.

Для початку аудіторії було запропоновано надати визначення чи асоціації або висловити своє розуміння культури. Як відомо, ще з часів Радянського Союзу погляд на культуру, її вивчення зводилось виключно до шедевроведення – до вивчення видатних зразків мистецтва, в кращих випадках, до збереження культурно-історичної спадщини .

В той час як, за словами Чеботаєвої Ольги Миколаївни – доцента МФ КНУКіМ – на одному із круглих столів Центру європейської інформації у м. Миколаєві,
у Європейських університетах культурологію викладають, перш за все, як дослідження сфери побуту, сфери повсякденності, дослідження нормативних зразків повсякденної поведінки і свідомості, повсякденної психологічної мотивації соціальної поведінки. Не можуть в Європі просто кидати сміття під ноги, будь то недопалок або пачка від сигарет.


Ось як про культуру висловлювались учасники заходу:
Культура – це Духовність, Моральність, Ставлення до іншої людини, Повага, Виховання, Поведінка, Спілкування, Соціалізація, Традиції і, звичайно:
Мистецтво, Література, Освіта, Рівень розвитку, Історична спадщина.
А ще було названо „види культур” за, так би мовити, прикладною ознакою:
матеріальна культура, екологічна культура, культура побуту, сервісу, споживання, праці, досуга, масова культура, субкультура.

Організатори заходу зробили наголос на понятті культури, як на внутрішньому світі людини і запропонували учасникам зустрічі намалювати портрети негативного та бажаного прикладу мешканця м. Миколаєва.


Фантазія учасників та їх творчі здібності дозволили намалювати цікаві картинки, але, треба відзначити, майже у всіх портретах негативного персонажа риси збігаються, а це:
згубні звички – вживання алкоголю та паління, відносна байдужість до свого оточення, брудні висловлювання, пасивне сприйняття дійсності.

Були і неоднозначні спостереження. як от перебування у постійному пошуку зайнятості, незреалізованість, і як, результат нещасливість, відсутність інтересів, обмеження виключно побутовими турботами. Було відображено ще й портрет нової сучасної групи, представниками якої є молоді люди, які весь час проводять за комп”ютером, харчуються фаст-фудівською іжею, не турбуються про власне здоров”я.


Свій негативний вплив на формування соціально-психологічного стану мешканця міста надає, так би мовити, матеріальна „культура” оточуючого середовища. Коли людина виходить у світ і бачить навкруги, як місто її не поважає: як відбирає у неї простір своїми пістрявими будками – „робочими місцями”, як атмосферу засмічує нав”язливою рекламою;
як доводиться їй ходити стертими до землі тротуарами, тепер незрідка заставленими припаркованими автомобілями – все важче їй (сучасній людині) стає все ж таки зберігати позитивне налаштування.

Молоду людину прагнення негативного самовираження підштовхує розмальовувати будь-які поверхні міста не завжди творчими „роботами”, в той час як змити такі „шедеври” коштує недешево. Тож не краще було б спрямовувати кошти на створення позитиного матеріального оточуючого середовища, ніж потім долати негативні наслідки.

Ще відзначалися, до речі переважно молоддю, такі негативні фактори, як брак любові в суспільстві, розрив зв”язків, разрізненість, обособленість. На тлі всього цього мусить все ж таки переважати прагнення до спілкування – такі побажання висловлювали молоді люди.

Серед позитивних рис, які бажано було би бачити в мешканцях м. Миколаєва, учасники заходу назвали: доброзичливість, веселу вдачу, активність, здоровий спосіб життя (в якості символів були зображені велосипед та футбольний м”яч). Ще позитивний мешканець Миколаєва – незалежний, самостійний, самозайнятий, який покладається на власні сили, прагне створити здорову сім”ю, всесторонньо розвинений (музика зображена арфою), має домашнього улюбленця, та свою групу для передачі знань.


Де можна побачити мешканця м. Миколаєва у великій кількості? – на масових міських заходах. А що пропонується миколаївцям на свята – пивні палатки , а де ж альтернатива? Дійсно, альтернатива пивному святу має прийти до м. Миколаєва у вигляді зелених театрів, відкритих культурних та спортивних майданчиків, а це, в свою чергу, сприятиме вихованню здорових творчих потреб у підростаючого покоління.

Ще була висловлена думка про те, що культурний молодіжний шар в м. Миколаєві все ж таки існує, правда, може, представлений поки що невеликими групами „домашніх” субкультур, але все ж таки розвивається, та ще й в різних творчих напрямках. Тому можна з певністю сказати, що у м. Миколаїва є культурне майбутнє.

А те негатине інформаційне поле, яке поки що існує навкруги міста, зміниться саме собою (не потрібно навіть буде завішувати місто спеціальними білбордами), коли зміниться сама культурна атмосфера в місті з хамської (що в матеріальному світі, що в побуті, що в спілкуванні) на дружньо-демократичну – чи не такі традиції варто було б успадкувати молодому місту північного Причорномор”я – місту Миколаєву.

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий