Обласний конкурс ідей по облаштуванню території обласного краєзнавчого музейного містечка на базі пам’ятки національного значення «Старофлотські казарми»

У 1999р. Миколаївському обласному краєзнавчому музею було передано територію колишнього військового містечка (вул. Набережна,29) загальною площею понад 3 тис.кв.м. з метою створення там просвітницького культурно-дозвіллєвого центру.

Цей комплекс включає й дві споруди колишніх старофлотських казарм, що є пам’яткою архітектури національного значення. Свого часу це був не лише чудовий архітектурний ансамбль, але й своєрідний соціальний центр міста. Його площа була улюбленим місцем відпочинку городян , особливо молоді.

Виходячи з того, що місто Миколаїв, засноване у 1789р. на живописних берегах Південного Бугу та Інгулу, з самого початку свого існування було, перш за все, флотським містом, той факт, що майбутній музейний комплекс розташовується саме навпроти першої суднобудівної верфі, має, безумовно, символічний характер.

Миколаївщину поміж інших областей України вирізняють декілька знакових речей: у природничому плані – це степ і багаті водні ресурси, в історичному – археологічні пам’ятки, етнографічне розмаїття, буремні події різних часів, в економічному – розвиток сільського господарства та машинобудування, зокрема – суднобудівної галузі.
Саме на цих домінантах і повинні базуватися концептуальні рішення наукового і художнього проектів майбутнього комплексу.

Процеси, що відбуваються сьогодні у суспільстві – складні й неоднозначні. Збереження культурної спадщини, передача її за допомогою культурних кодів – важлива умова функціонування людської спільноти, збереження традицій народу, його історичної пам’яті.

Музеї сьогодні мають величезний потенціал для естетичного, екологічного та патріотичного виховання. Вони здатні запропонувати сучасній людині провести свій вільний час не лише цікаво, а й пізнавально.

З 28 серпня 2012 року в одній з будівель Старофлотських казарм вже розпочав свою роботу обласний краєзнавчий музей зі своєю повнопрофільною експозицією, що розповідає про самобутню природу й славетну історію нашого краю.
Решта будівель і територія можуть бути використані для створення Музею старого міста, Літературного музею та Музею спорту, Центру національних культур й етнографічного музею просто неба, Центру музейної педагогіки, Музею рідкісних і приватних колекцій, “Арт-галереї”, ретро-кінотеатру, виставкових залів.
Спеціально обладнані відкриті майданчики можуть бути використані для проведення історичних реконструкцій, фольклорних фестивалів, театралізованих дійств та інших масових шоу.
Тут можливо буде відвідати художні салони й майстерні народних умільців, антикварні лавки й букіністичні крамниці.
Обов’язково треба передбачити створення кафе, дитячих майданчиків, інших рекреаційних зон для зручності відвідувачів, які б могли всією сім’єю провести тут своє дозвілля протягом всього вихідного або святкового дня.

Таким чином, у разі реалізації цього проекту Миколаївщина отримає справжню туристичну “Мекку” з різнопрофільними музеями, етнографічними об’єктами, різноманітними розважальними закладами.

Детальныше

This entry was posted in Поточні конкурси. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий