Літературні вітрила Миколаєва

23 квітня у Центральній бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького в рамках XI виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга-2013» відбулася презентація літературно-художніх видань. Серед присутніх були й студенти Інституту філології ЧДУ імені Петра Могили на чолі із к.філол.н., доц. кафедри української філології, теорії та історії літератури В.М.Руссовою.

Вже популярне миколаївське інтернет-видання «Литературный Николаев» презентував його головний редактор В.Т.Качурін. Цікавою була розповідь про створення журналу нашого земляка В.М.Христенка, який вже давно живе у Москві. До речі, ця розмова відбувалася через скайп. Він сказав, що з боку Миколаєва відбувається наповнення контента видання, в той час, як у Москві займаються промойшном ресурсу у світовий інтернет- простір.


Треба зазначити, що інтернет-журнал щодня відвідують у більше ніж 60 країнах світу. І це не дивлячись на те, що існує він лише 7 місяців.

Характерно для цього Інтернет-видання те, що на ньому розміщені відео, де самі автори виконують свої твори. А мета цього видання – презентувати найкращі зразки літературної творчості Миколаївщини, тому відбір є жорсткий, відбирають роботи професійналів для представлення інформаційного поля Миколаєва в більш позитивному вигляді. До речі, наступний випуск журналу буде присвячений виключно Миколаєву.

Як кажуть організатори видання – а це в тому числі і наково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва, – ми влучили в саме яблучко, надали той ресурс, який потрібно, бо 300 візитів на день, 6 хвилин перебування на сайті – це вже досягнення. Тобто такі проекти є запитувані, хочеться. аби вони були запитувані і у молоді.

Вже четвертий номер журналу «Соборная улица» вийшов у світ, а презентація відбулася лише тепер. Але це не завадило й цьому виданню здобути популярність серед шанувальників творчості миколаївців. Наклад складає 500 примірників, що вкрай мало для Миколаївщини. Цього не вистачає забеспечити усі бібліотеки області.

Присутні познайомилися із редколегією журналу: Д.Д.Кремінь (головний редактор), Є.Г.Мирошниченко, В.Ю.Пучков, І.М.Старіков, О.В.Торхов. А до складу редакційної ради входять лауреат Державної пермії України імені Т.Г.Шевченка О.О.Сизоненко, депутати обласної ради Т.І.Бугаєнко, О.І.Симоненко, професор О.В.Пронкевич, поети В.Т.Качурін, С.М.Піскурьов, директор Миколаївського обласного художнього краєзнавчого музею імені В.В.Верещагіна С.М.Росляков та ін.

Як сказав головний редактор журналу Д.Д. Кремінь, так сталося, що ми повертаємось до старовини через віртуальний світ інтернету, де за декілька секунд можна опубліковати матеріал, але найголовніше – це наші автори, на Миколаївщині багато літературних скарбів, і ми весь час їх знаходимо. А ще нам важливі серця та співчуття читачів, до речі, через віртуальні матеріали читач приходить до пошуку надрукованого видання та навпаки.

У своєму виступі Є.Г.Мирошниченко наголосив, що зараз історики, філософи визнають вплив місця проживання людини на формування дороги її життя, фактори геокультури мають якийсь містичний вплив. Українцю потрібна своя земля, свої пісні, могили своїх предків. Куди не поїдь, у найкомфортніші умови – звідусіль відчувається туга за рідним краєм, і відчуття запаха акації рідного міста по весні також не даватиме спокою на чужині.

Впродовж 100 років на Миколаївщині не було свого літературного видання, за роки більшовистської влади не було регулярного книговидання, от ми і пожинаємо тепер плоди культурного голоду, в той час, як сам наш край пробуджує натхнення, можна назвати біля 100 імен видатних літераторів, які писали про нього.

А ось що про новий літературний журнал розповів Ілля Старіков: редколегія журналу хоче бачити більше нових імен, до речі ми не надаємо переваги жодній із політичних сил, а члени редколегії домовились друкуватися не більше, як один раз на рік. Щодо відбору – то тут рішення приймається колегіально, стосовно мовної політики, то редакція пішла шляхом природності: роботи друкуються тією мовою, якою були написані –українською та російською – цієї лінії будемо дотримуватися і надалі.

Серед авторів четвертого випуску журналу – поети Анатолій Ластовецький, Володимир Пучков, Олександр Шеін, Тарас Кремінь, Дмитро Казаков, Сергій Зубець, прозаїки Сергій Оксеник, Анатолій Маляров, Володимир Калиновський, публіцисти Олександр Карманов, Агнесса Виноградова. Розділ «Архів» представляє Адріан Топоров. У «Майстерні» – Олег Духовний, «Мистецтво» – Олександр Іпатьєв.

Редакція журналу заохочує і молоді таланти для самореалізації на сторінках журналу, Але потрапляють на сторінки все ж таки кращі літературні зразки, бо відбір є жорсткий, а свобода обмежується 120-ма сторінками на 3 місяця.

Журнал видається в рамках обласної Програми підтримки вітчизняного книговидання, книгорозповсюдження та популяризації української книги в Миколаївській області на 2011-2015 роки. Редакційна колегія сподівається, що видання цього журналу зроблено не під вибори А народився цей журнал за підтримки депутатського корпусу Миколаївської обласної ради, влада обіцяє підтримку виданню і надалі.

На зібранні пролунала пропозиція проводить презентацію кожного номера журнала окремо та влаштовувати колективне читання, бо надто багато цікавого матеріалу може пройти повз уваги читачів. а допоможуть в таких заходах центри культури – бібліотеки – це і буде культурний спротив розквіту безкультур”я та хамства в нашому суспільстві.

This entry was posted in Події and tagged . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий