Миколаївщина вшанувала М.Вінграновського та А.Антонюка

23 квітня в Науково-педагогічній бібліотеці Миколаєва відбувся вечір-реквієм пам’яті М.Вінграновського та А.Антонюка – всесвітньо відомих земляків-шістдесятників, лауреатів Державної премії України імені Т.Г.Шевченка, випускників Первомайської школи №17, яких об’єднувала багаторічна дружба. Побували на заході й студенти Інституту філології ЧДУ імені Петра Могили.

У програмі вечора, проведеного в рамках місячника М.Вінграновського, оголошеного Міністерством культури та мистецтв України, що вели директор бібліотеки Т.Роскіна і доцент Т.Кремінь, продемонстрували фільм «Боже поле Андрія Антонюка» (автор – заслужений журналіст України І.Хоржевська, МОДТРК) з останньої виставки Майстра, що відбулася 30 січня 2013 року в Національному музеї імені Тараса Шевченка. Було продемонстровано також фрагмент фільму «Повість полум’яних літ», де головну роль Івана Орлюка зіграв учень О.Довженка М.Вінграновський, а також безліч раритетів із домашньої колекції миколаївців, якими проілюстровано вечір. Зокрема, Л.Костюк представила загалу автографи, чернетки віршів М.Вінграновського, які друкувалися в миколаївській обласній газеті «Південна правда» ще на початку 1960-х.

Художника та поета згадували: голова Миколаївської організації НСПУ, лауреат Шевченківської премії Д.Кремінь, який назвав М.Вінграновського та А.Антонюка найвідомішими українськими митцями, які відкрили світові розмаїття нашого національного мистецтва, а також син Митця – художник Д.Антонюк. Цінними стали доповіді академіка І.Старикова, поета Л.Ржепецького, журналістів І.Хоржевської, Т.Даниленко. Улюблені вірші М.Вінграновського читали старшокурсники Миколаївського муніципального академічного коледжу А.Лазарєва, Є.Чулінін, О.Досмухамбетов, а також учні 3-го класу Миколаївської ЗОШ №59. Найменші читці декламували дитячі вірші поета українською, в перекладі англійською, а також з використанням інсценізації улюблених творів для малят.

Окрасою цього вечора стали виступи доцентів ЧДУ імені Петра Могили І.Берези та В.Русової, які не тільки беруть активну участь у розвиткові літературного краєзнавства, підготували численні публікації для вітчизняних та зарубіжних фахових видань, але й є співавторами посібника-хрестоматії «Література рідного краю», де вміщені художні біографії наших земляків, творчість яких уже давно вивчається в миколаївських школах, ліцеях, колегіумах та, навіть, у дитячих садочках.

На вечорі-реквіємі також була презентована книга пісень композитора Г.Уліцької на слова М.Вінграновського «Заспіваю твоє ім’я», яка є першою подібною збіркою в Україні. Музичний супровід пролунав у виконанні учениці Миколаївської музичної школи №3 Г.Коваленко (викладач – Е.Комар): звучали твори відомого українського композитора М.Скорика. На завершення зустрічі відомі миколаївці читали улюблені вірші М.Вінграновського. Доцент Є.Горбуров, якому до душі громадянська лірика поета, додав, що до ювілею області ним спільно із його сином-доцентом К.Горбуровим та професором М.Шитюком видано унікальне видання «Слава і гордість Миколаївщини», де вміщені біографії найвідоміших миколаївців у світі.

М.Вінграновський та А.Антонюк мали багаторічні дружні стосунки. Підтвердженням тому – зустрічі в майстерні, на кіностудії, на виставках. Перший спільний проект – книжка віршів поета для дітей «З обійнятих тобою днів» (1993), оформлена кількадесятьма репродукціями картин художника. За мотивами віршів написані такі роботи: «В голосі колеса сухо», «Вовк-сіроманець», «Скіфський степ» (усі – 2003), «Геля, гуси, Геля!» (2006), «Маленький Микола Вінграновський везе вечерю на Диканьку самому Миколі Гоголю» (2009), «Виростеш ти, скифеня», «Баба Маланка благословляє малого Миколку», «Великодень на Богополі» (усі – 2011). Крім того, Андрій Антонюк провів серію виставок пам’яті Миколи Вінграновського «З обійнятих тобою днів» в галереях Миколаєва, Одеси, Києва. Ще на початку 1990-х М.Вінграновський так казав про свого товариша юності: ««…Дивовижний художник Андрій, а де ще ти знайдеш таку школу номер 17, що на Богополі, котра дала б світу двох лауреатів Шевченківської премії?!».

Більше фото у Фотогалереї

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий