В Україні діє мережа регіональних координаторів з впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд»

У вересні 2011 року Україна приєдналася до багатосторонньої ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», що була започаткована Президентами США та Бразилії. Громадські організації вирішили допомогти Уряду виконати взяті на себе зобов’язання щодо сприяння прозорості державного управління, залучення громадян до цього процесу, боротьби з корупцією та використання нових технологій в процесах урядування, створивши Громадське Партнерство на підтримку впровадження в Україні ініціативи «Відкритий Уряд». А для координації роботи ініціативи на місцевому рівні із числа членів Партнерства було створено мережу її регіональних координаторів. Установча зустріч мережі відбулася 16-17 січня під Києвом.

Під час зустрічі регіональні координатори отримали детальну інформацію про ініціативу «Партнерство Відкритий Уряд», ознайомилися з пропозиціями громадських експертів до проекту Національного плану із впровадження цієї ініціативи в Україні. Зокрема, фахівці та експерти Громадського партнерства запропонували набір першочергових заходів щодо покращення якості публічних послуг, підвищення доброчесності в державі, розвитку електронного урядування, забезпечення безпеки в державі. Детально ознайомитися з пропозиціями громадських експертів, що були надіслані 28 грудня 2011 року на адресу Кабінету Міністрів України та Міністерства юстиції України, можна за посиланням http://www.toro.org.ua/news/our_position/798.html.

Окрім того, учасники зустрічі обговорили, що конкретно можуть зробити інститути громадянського суспільства, аби згадана ініціатива була успішно реалізована. Як зазначив Олексій Хмара, президент Творчого об’єднання «ТОРО» – Контактної групи в Україні Transparency International, неурядові організації можуть долучитися до ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» наступним чином: допомогти у зборі позитивних практик впровадження окремих компонентів ініціативи; надати власні пропозиції до проекту Національного плану; взяти участь в загальноукраїнських консультаціях по проекту Національного плану; допомогти в підготовці фінальної версії Національного плану; посприяти в інформуванні міжнародних партнерів про досвід України в реалізації ініціативи «Відкритий Уряд». Усі зацікавлені громадські організації можуть звернутися до Секретаріату Громадського Партнерства ogp@toro.org.ua.

Важлива роль у належному впровадженні ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» покладається на регіональних координаторів. Адже саме вони мають донести до широкої громадськості інформацію про ініціативу «Партнерство Відкритий Уряд», постійно збирати та аналізувати пропозиції до Національного плану, комунікувати з органами місцевої влади та надавати консультації по впровадженню ініціативи. Регіональним координатором у Миколаївській області є Антоніна Галкіна, голова Миколаївського клубу «Спільні дії» agal@mksat.net. З цією метою регіональні координатори спільно виробили план дій на найближчі чотири місяці. Реалізувати його допоможуть інформаційно-комунікаційні майданчики, що з 23 січня вже діють по всій території України та координуються Секретаріатом Громадського Партнерства.

А вже з 1 лютого починає свою роботу всеукраїнська «гаряча лінія», консультанти якої надаватимуть вичерпну інформацію щодо ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» (тел.044 360 52 42). Окрім того координатори вже розпочали збір кращих регіональних практик у впровадженні окремих компонентів ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд».

Вже зараз Громадське Партнерство на підтримку впровадження в Україні ініціативи «Відкритий Уряд» адвокатує на рівні Кабінету Міністрів України зібрані регіональними координаторами пропозиції до Національного плану. Окрім того, силами Громадського Партнерства буде підготовлено незалежний звіт організацій громадянського суспільства щодо впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Його англомовна версія буде доступна і для міжнародних партнерів України.

Вся інформація про діяльність Громадського Партнерства на підтримку впровадження в Україні ініціативи «Відкритий Уряд» доступна за посиланням: http://www.toro.org.ua/ogp/. Діяльність Громадського Партнерства фінансово підтримується Міжнародним фондом «Відродження» в рамках проекту «Сприяння Уряду України в належному впровадженні ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд». Перший етап», що реалізується Творчим об’єднанням «ТОРО»

 

Довідково: Партнерство «Відкритий уряд» (анг. Open Government Partnership) – це багатостороння ініціатива, офіційно запроваджена 20 вересня 2011 року. Її пріоритетами є: а) забезпечення виконання урядами конкретних зобов’язань щодо сприяння прозорості державного управління; б) залучення громадян до участі в процесах державного управління; в) боротьба з корупцією; г) використання нових технологій для покращення державного управління.

Для того, щоб стати членом ПВУ, країни повинні прийняти Декларацію «Відкритого уряду» на рівні представників урядів, надати національний план дій, розроблений за участі представників громадянського суспільства, до березня 2012 року та погодитися на незалежне оцінювання результатів своєї діяльності. До ініціативи вже приєдналися 50 країн світу, включно з Україною.

До Громадського Партнерства на підтримку впровадження в Україні ініціативи «Відкритий Уряд» входять 47 недержавних організацій та 13 індивідуальних членів. Функцію Секретаріату Партнерства виконує Творче об’єднання «ТОРО» (Контактна група у Україні в Україні Transparency International) .Для втілення ініціативи Партнерство планує:

* підготувати силами групи експертів узгоджений громадський варіант проекту Національного плану з реалізації ініціативи «Партнерство Відкрите Уряд», що базується на пріоритетах громадської експертної спільноти України;

* взяти безпосередню участь в діяльності урядової робочої групи з розробки національного плану по впровадженню ініціативи;

* спонукати Уряд України включити пропозиції Партнерства до фінальної версії національного плану, що подається на затвердження Керівного комітету ініціативи;

* сформувати з числа членів Партнерства мережу регіональних консультантів із впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд»;

* провести в регіонах України інформаційно-мобілізаційні заходи на підтримку ініціативи «Партнерство Відкритий уряд», включно з поширенням інформ. матеріалів;

* організувати роботу всеукраїнської гарячої лінії з питань впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий уряд»;

* інформувати про перебіг процесу із впровадження в Україні ініціативи на спеціальному сайті www.watchtheogp.org;

* інформувати дипломатичні місії та міжнародні організації про прогрес України у впровадженні ініціативи;

* надати незалежний звіт організацій громадянського суспільства щодо впровадження в Україні ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» Керівному комітету ініціативи, що працює в США та Бразилії.

 

Прес-реліз

Календар дат

Запит на інформацію

Регіональним координатором у Миколаївській області є Антоніна Галкіна, голова Миколаївського клубу «Спільні дії» agal@mksat.net

This entry was posted in Національні та міжрегіональні проекти. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий