На крилах таланту, праці і самовіддачі

Мі ще повернемось під вільгу вільх
У вир вітрів, відваги і натхнення.

І. Калинець

Мі прийшли, щоб спинити сонату гірку.
Мі прийшли. Ськільки років ввижалось пришестя?
Чорний день огортає криваву ріку
Вішиванка як доля, порятунок – мій хрестик.

В потоці шуміли багаттям часи
Бо злетіли на гілля квітневих черешень.
Ми прийшли звіддаля.
Ми прийшли навесні
Під акорди цимбалів і сріберної креші.

Цей потік Гераклітів і нас омине.
І квітки черешневі вода понесе.
Тільки б слід на воді. І затерте каміння.

Мі прийшли утворити новітній закон.
І життя – це не сон. І закон – не Фуко.
Це – найперше з чудес. Бо це – світу творіння.
Т. Кремінь.

10 червня відзначає свій 35-й день народження депутат обласної Ради, поет, член НС журналістів України, Національної організації краєзнавців України, кандидат філософських наук Тарас Кремінь.

Імена старшого і молодшого Креміней завжди звучать з гордістю. Ім’я батька – Дмітра Дмитровича – відомо у всьому світі. Його люблять, цінують і поважають не лише у нас в Миколаєві, але і за межами нашої країни. Він публікується на сторінках періодичних видань України, Росії, США, Великобританії, Франції, Ізраїлю. Його поезія переведена на багато мов світу: англійську, білоруську, молдавську, російську, осетинську, грузинську, чеченську.


Тарас Дмитрович Кремінь – неодноразовий переможець конкурсу «Краща Миколаївська книга», відмінник освіти України, лауреат премії Кабінету Міністрів України «За вклад молоді в розвиток держави» («за творчі досягнення»); нагороджений почесною грамотою Міністерства освіти і науки України «За кращу модель наукового товариства учнів», нагрудним знаком «Софія Русова» та ін. Закінчив Національний університет ім. В. Сухомлінського, інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка в Києві, літню школу при Лундському університеті в Швеції. Як викладача його люблять і пам’ятають студенти Національного Університету ім. В. Сухомлінського, ЧДУ ім. П. Могили комплексу «НУ Києво-Могилянська академія», Миколаївського відділення НЦ «Мала академія наук України».

Сьогодні він – докторант кафедри української і зарубіжної літератури і методики їх навчання ім. М. Максимовіча ГВНЗ «Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Г. Сковороди»

Як і батько, володіє унікальними енциклопедичними знаннями, автор, тонких, філософських віршів. Він – учасник всеукраїнських і міжнародних наукових конференцій, автор сотень статей в спеціальних, професійних, наукових, колективних виданнях преси, Інтернеті. Автор книг: «Потік води живої», «Прокуратура правової держави», «На захисті людини. Міліція Міколаївщині: історія та сьогодення», «Камінній хліб», «Тернова зірка родоводу», а також укладач поетичних збірок, антологій, хрестоматій, посібників. Видана в 2006 році, «Потік води живої», написана до 100-ліття заснування Миколаївського міського водопроводу, присвячена історії заснування і подальшого розвитку водопровідної системи Миколаєва, роботі підприємства «Николаєвводоканал», керівником прес-центру якого є Тарас Дмитрович.

З його книг, статей, заміток ми знайомимося з видатними діячами держави України, Росії, вченими, творчими працівниками, чиї імена причетні до історії, культури, утворення нашого краю і країни. Це і: А. Антонюк, В. Бойченко, В. Скаржинський, М. Вінграновський, Д. Кремінь; роздумами про минуле і сьогодення нашої України – духовне, політичне, загальнонаціональне, мистецтво, музику.

Він є автором робіт по дослідженню Шуховської башти, батька Парфенія, голодомора та інших. Постійний учасник міжнародних конференцій, виступає з доповідями в Миколаєві, Одесі, Львові, Києві, Москві, Мюнхені.
Восени 2012 р. в Мюнхені і Інсбруке за підтримки Академій наук Німеччини, Австрії і Швейцарії відбулася міжнародна конференція «Інженерне мистецтво раннього модерна. Стратегії В. Шухова в проектуванні легких металевих конструкцій», в ході якої вчені всього світу шукали дороги збереження спадщини відомого ученого. Від України, Миколаївської області участь в конференції брав Тарас Кремінь.


Більшість вчених визнали: краще всього об’єкти В. Г. Шухова збереглися в Україні. Зокрема, до 160-річного ювілею інженера, який відмічатиметься цього року, вирішували питання з фінансуванням необхідних ремонтних робіт всіх об’єктів В.Г. Шухова, які повинні стати туристичною перлиною.

У травні цього року правнук В. Г. Шухова – Володимир Федорович Шухов разом з членами групи професорів-дослідників інженерного мистецтва з Австрії, Німеччини, Швейцарії, Росії відвідав Миколаїв,


де в стінах обласного краєзнавчого музею “Старофлотськие казарми” відбувся круглий стіл. З минулого року почали проходить постійні багаточисельні екскурсії до башти Шухова в нашому місті. Підприємство «Николаєвводоканал», на балансі якого знаходиться башта, замінило огорожу; під час візиту високих гостей була висаджена перша в світі алея В.Г. Шухова, планується створення музею води. Ініціатором багатьох нововведень, можна сказати рушійною інтелектуальною силою є Тарас Дмитрович Кремінь.

Як поет Тарас Кремінь почав друкуватися з 1998 р. Він – автор текстів пісень на музику, О. Сичева, В. Тасінкевича, А. Уліцкої. Знаємо ми його і як організатора багатьох поетичних вечорів, мистецьких заходів в місті, у тому числі і в бібліотеках міста.
Його біографія і життєва дорога можуть послужити хорошим прикладом для молодого покоління нашого краю, країни. Хочеться побажати успіхи в справах, міцного здоров’я і нових творчих звершень.

М. Тасінкевич.

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий