Про місто… Винайшли «велосипед»


«Велосипед» це умовна філософська схема, яка вималювалася при розгляданні Андрієм Береславським міста, як філософської категорії.
30 травня, як завжди, у Центральній бібліотеці ім. Кропівніцкого, в рамках Відкритого майданчика «Новий Миколаїв»* відбулася зустріч з Андрієм Береславським, керівником Миколаївського міського консультаційного центру «Агора» на тему міста і міського простору.

«Агора? (др.-греч. ἀγορά) — ринкова площа в старогрецьких полісах, що була місцем всегромадських зборів (які також по місцю проведення називалися агорами). Дуже часто агора була адміністративним і економічним центром міста. Спочатку агора була відкритою площею посеред міської забудови із стихійним плануванням. Одна з найбільших і відомих агор — Афінська агора.. Широко відомі також агоры в Спарті і Корінфі» (Вікипедія).

На цій зустрічі місто було розглянуто у філософському плані, відкинувши на якийсь час конкретні проблеми і можливості, яким зазвичай присвячені зустрічі «Нового Миколаєва».


На відміну від тваринного світу, де існує природний розвиток, для розвитку міста потрібно організувати його управління. Якщо ресурсів вистачає і всього достатньо, то можна обійтись без управління, тобто нема необхідності керувати тим, що і так добре працює, як наприклад, нема потреби у керуванні годинником або таким процесом , як старіння, де перехід від минулого у майбутнє відбувається природнім шляхом.

Без відповіді на питання „Як має бути?”, без критики неможливо керувати, бо
перед тим, як почати керувати, потрібно аби відбулися такі процеси:
- Дослідження – вивчення минулого;
- Критика – порівняння того, як має бути, з тим, що є насправді;
- Проектування – створення образу майбутнього;
- Програмування;
- Планування;
- Адміністрування (адміністратор – це прораб, виробник робіт) – функція, зворотня дослідженню.

Якщо не відомо, як має бути – нічим керувати не вийде. Тут маються на увазі закони, ГОСТи, норми, традиції. Сам процес керування – це процес порівняння з нормами, реалізація стандартів. У будь-якого направленого руху має бути мета.

Місто – це така спільнота, де людина живе поряд з іншими, розуміючи їх різноманітність.
За Платоном, люди об”єднуються заради благополучного, вдалого щасливого життя. Можна роглядати стратегію розвитку міста, як стратегію досягнення щастя. А що таке справедливість – це коли ніхто не ображений, тобто благо є суцільним ,загальним.

Не має бути повної регламентації, яка не залишає людині простору для прояву свободи, розвитку.

Існують різні погляди, концепти міста, сприйняття міста, як:
- місця споживання, примноження ресурсів;
- культурної форми, образу;
- місто літературних героїв;
- місто, як ідея цілісного простору.

Місто спочатку має народитися в описі, все починається з надідеї, хоча перед кожним містом стоять і дуже тривіальні задачі.. Греки взагали вважали місто мислячим тілом. У міста є свій норов, в ньому не можна нічого змінювати, поки не зрозумієшь його.

В Україні міська спільнота є не розвинутою, існує слабке уявлення про те, що взагалі потрібно для життя, відчуття таке, що люди мешкають у квартирах. а не в місті.

Ось такі погляди на місто виклав Андрій Береславський. Запрошуємо зацікавлених активних громадян до обговорення на порталі своїх думок про місто, про місто Миколаїв зокрема, можете розміщувати свої статті, коментарі, модератор порталу після розгляду їх опублікує.

* Відкритий майданчик «Новий Миколаїв» – це простір для зустрічей активних городян, які зацікавлені в розвитку Миколаєві в різних сферах.

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий