НАБУ: Попри спад в окремих галузях економіки, реальний сектор задовільно обслуговує банківські кредити

За даними НБУ, станом на 01.05.2013 р. частка простроченої заборгованості в загальному кредитному портфелі підприємств склала 8,8% (обсяг – 54,4 млрд. грн.). Основну частку цієї заборгованості формують прострочені платежі підприємств галузей, що кредитуються найбільш активно. Так, прострочені платежі підприємств торгівлі та компаній, що займаються ремонтом автотранспортних засобів, складають 37,2% від обсягу простроченого портфелю, прострочена заборгованість підприємств переробної промисловості – 24,2%, заборгованість будівельних підприємств – 9,6% від загальної суми прострочених зобов`язань, а своєчасно непогашена заборгованість компаній, що спеціалізуються на операціях з нерухомістю, формує 8,6% обсягу простроченого портфелю, повідомляє прес-служба

Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
Підприємства основних галузей-позичальників обслуговують кредитну заборгованість загалом задовільно. Так, частка простроченої заборгованості в портфелі кредитів підприємств харчової промисловості складає 7,9%; в обсягу кредитів будівельних компаній – 11,4%; в кредитах операторів ринку нерухомості (девелоперів) – 10,7%. Помірний рівень простроченої заборгованості також спостерігається в металургії (6,7%) та машинобудуванні (6,4%) – попри те, що попит на продукцію зазначених галузей на зовнішніх товарних ринках залишається слабким. Високий рівень прострочених кредитів спостерігається в галузях, яким притаманний ситуативний попит при значному рівні конкуренції (наприклад, для поліграфії цей показник складає 66%), проте рівень таких кредитів в кредитному портфелі загалом є незначним.

Існує позитивна тенденція скорочення обсягів простроченої заборгованості за основними складовими: впродовж квітня обсяг простроченої заборгованості компаній будівельного сектору скоротився на 9,8% (-567 млн. грн.), торгівельних підприємств – на 467 млн. грн. (-2,3%), компаній, що здійснюють операції з нерухомим майном – на 2,6% (-127 млн. грн.). Обсяг «прострочки» за кредитами переробної промисловості дещо зріс, але несуттєво (на 0,4%, або +54 млн. грн.).

За останній рік загальний обсяг простроченої заборгованості юридичних осіб скоротився на 10,6%, а питома вага простроченої заборгованості в кредитному портфелі юридичних осіб зменшилася на 1,5 в.п. На думку експертів НАБУ, така тенденція вказує на поступове вирівнювання загальної ситуації. Банки виваженіше надають кредити, а підприємства намагаються своєчасно виконувати фінансові зобов’язання перед банківськими установами попри на спад в реальному секторі (індекс промислової продукції за січень-квітень становив 95,8%). Опосередковано поглиблення співпраці банків та підприємств підтверджують також дані опитування НБУ за І квартал 2013 року (порівняно з попереднім кварталом, частка компаній, що включила ускладнений доступ до кредитних ресурсів до основних чинників, які стримують розвиток реального сектору, знизилася на 1,5 в.п. – до 16,7%).

Однак останні негативні судові рішення, що стосуються кредитних правовідносин та збільшення ризиків банків як заставних кредиторів в результаті нової редакції Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» можуть знівелювати незначну позитивну тенденцію до покращення ситуації із врегулюванням проблемної заборгованості та кредитуванням підприємств. Для зменшення впливу цих чинників, Незалежна асоціація банків України звернулася до вищих органів влади з проханням не допустити зниження росту кредитування через недостатню правову захищеність банків як кредиторів.

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий