Відкриття виставки «Діалоги з деревом Євгена Зайцева».

13 червня 2013 р. у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї відкривається персональна виставка заслуженого майстра народної творчостіУкраїни Євгена Петровича Зайцева (1940-2001).

Зайцев Є.П., народився в м. Орша Вітебської області в Білорусії, в сім’ївійськовослужбовця. Дитячі та юнацькі роки його пройшли в Севастополі,потім він закінчив режисерський факультет Московського державногоінституту культури. Викладав режисуру у Тамбовському філіалі цьогоінституту. З 1974 р. Зайцев Є.П. жив у Миколаєві, спочатку працювавнакафедрі режисури, а потім декоративно-прикладного мистецтва Миколаївськоїфілії Київського державного університету культури і мистецтв, доцентом,професором цієї кафедри.

Різьбленням по дереву Є.П. Зайцев почав займатися з дитинства, самотужкиопанував це мистецтво. Найбільш улюбленими були образи народних майстрів- ремісників: «Корабельних справ майстер», «Коваль», «Бондар», «Кравець»,«Водолаз», «Бакенщик», «Скляр», «Винороб». Не рідко головнимиперсонажами творів були образи слов’янської і давньогрецької міфології тафольклору, жіночі образи. Приділяв увагу художник і екологічним проблемам,які відображені в роботах „Захистимо природу!”, „Моління дощу ”, „Привіт,птах!”. У його філософських роботах через образи мислителів яскравовідображено ставлення художника до його розуміння суті буття. Це роботи«Древо пізнання», «Той, що піднімається», «Дисонанс», «Вихід» та ін.

21 лютого 1992 року указом президента України Е.П Зайцеву булоприсвоєно почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України». Він був учасником понад 50-ти виставок, виховав багато учнів. Середних: заслужений майстер народної творчості України В. Туровський, кандидатмистецтвознавства Ю. Одробінський, майстри різьбярі Т. Чепурко, О. Коган, В.Гусєв, О. Докукін.

У 2013 р. колекція музею поповнилася роботами Є.П. Зайцева, якідемонструються на виставці.

This entry was posted in Анонси. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий