У Миколаєві створена єдина в своєму роді творча майстерня з навчання столярній майстерності

На базі дитячо-художньої школи міста Миколаєва відкрилася унікальна для українських шкіл естетичного виховання творча майстерня з навчання столярній майстерності. Її створення стало можливим завдяки перемозі в грантовому конкурсі «Територія РУСАЛу» соціального проекту «Творча майстерня для учнів ДХШ та активної молоді «Чудо-дерево».


Метою проекту є розвиток науково-технічної творчості, виховання естетичного смаку і формування дбайливого ставлення до природних ресурсів у молоді Миколаєва шляхом навчання їх столярній майстерності на сучасному обладнанні за програмою дизайну.
Для цього на кошти гранту було закуплено нове сучасне обладнання – електролобзики, шліфувальні і фрезерні машини, рейсмуси і т.д., що дозволило повністю укомплектувати і обладнати шкільну майстерню. Питання з витратними матеріалами було вирішено завдяки залученню в проект додаткових спонсорів – ТОВ «Стройград» і ТОВ «Сігма-Бізнес-Центр», які надали фінансову підтримку при закупівлі бруса, фанери, ДСП, кріпильних інструментів тощо.
Не залишилися байдужими і співробітники дитячо-художньої школи. Викладачі Олена Маркітан та Євгенія Кручиніна зібрали методичний матеріал з обробки дерева, вивчили передовий педагогічний досвід, створили експериментальну навчальну програму, а також розробили правила та наочні посібники з техніки безпеки. У свою чергу, робітники-столяри на волонтерських засадах погодилися надавати допомогу при роботі з новим обладнанням, бути присутнім на всіх уроках і майстер-класах, стежити за дисципліною в майстерні.


- Ми вже провели пропагандистську та роз’яснювальну роботу серед дітей та молоді Миколаєва, і переконалися, що охочих освоїти столярну майстерність і створити власний художній образ з дерева дуже багато, – коментує керівник проекту Олена Маркітан. – Примітно, що особливий інтерес столярна майстерня викликала, насамперед, у дівчаток.
Творча майстерня «Чудо-дерево» вже відкрила свої двері для перших 17-ти учнів. На занятті діти пройшли вступний інструктаж з техніки безпеки, ознайомилися з обладнанням і почали освоєння інструментів. За своїми ескізами, за допомогою електролобзиків та шліфувальних машин, учасники майстер-класу вирізали плоскі форми складних силуетів і шліфували зрізи.
Подивитися на процес створення авторських художніх робіт прийшли в.о. начальника міського управління з питань культури та охорони культурної спадщини Ірина Бондаренко і менеджер Центру соціальних програм Тетяна Коломієць.
- Щирий інтерес підлітків до художнього експерименту, а також бажання самовиразитися і отримати естетичне задоволення від творчого процесу говорить про актуальність і необхідність таких інновацій на базі ДХШ, – ділиться враженнями Ірина Бондаренко. – Зі свого боку, ми готові всіляко підтримувати школу, в тому числі збільшити кількість годин з предмета на вибір з одного до двох годин на тиждень у кожному класі.
Результатом роботи проекту стануть виставки дизайнерських робіт і цікаві пізнавальні майстер-класи з оригінальними методиками роботи з деревом.
Адміністрування проекту здійснює Фонд «Центр соціальних програм РУСАЛу в Україні».

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий