Зеленим тематичним паркам бути!

11 липня 2013 р., у Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропівницького м. Миколаєва
відбкулася чергова зустріч на Відкритому майданчику* «Новий Миколаїв», присвячена тематичним паркамі.

Сучасна модель тематичних парків вперше з’явилася в Європі, хоча зазвичай її творцем вважається Уолт Дісней. Парки можуть створюватися довкола найрізноманітніших тем: історія, культура, географія, спорт і так далі Деякі з них присвячені цілком одній темі, інші зачіпають різні теми. Наприклад, парк King’s Island в Огайо розділений на шість тематичних зон: Річкове місто, Дикі тварини, Інтернаціональна вулиця. Інший приклад – парк Great America в Каліфорнії – центр родинного відпочинку, де на площі 100 акрах розміщені Площа рідного містечка, Територія Юкон, Гавань Янки, Сільський ярмарок і Новий Орлеан.

Часто сучксні тематичні парки розташовують за містом, подалі від міського скупчення, шуму та забрудненого повітря на територіях, не придатних для сільскогосподарської діяльності, дуже добре, коли тематичні парки виконують ще і пізнавальну, просвітницьку функцію, не лише тільки розважальну. А теми можуть бути, як зазначалося вище, дуже різноманітними, для прикладу, можна створювати спортивні, лекційні майданчики.
В Миколаєві поки що можна назвати 2 тематичних парки – це наша рідна «Казка» та зоопарк.

Про „Казку” розповідає директор Олена Вікторівна Шевченко:
парк було відкрито на місці ринку, як культурно-пізнавальний центр, і його створення було логічним і оправданим, оскільки навкруги розташовані житлові масиви, і мешканці мали десь відпочивати, адже відвідують „Казку” люди різних категорій від молодих мам з дітьми до пенсіонерів.

Дійсно, каже Олена Вікторівна, краще. коли парк виконує ще і пізнавальну функцію, тому ми плануємо відкрити планетарій, для старшокласників – астрономічний гурток, для заняття спортом – майданчик для міні-гольфу на вільній поки що території, де діти бігають просто неба (може, все ж таки, краще залишити вільний простір для біганини? авт.).

На щастя, „Казка” залишається ще зеленим куточком, де зелені насадження представлені більш, як 100 видами дерев та кущів, і які прикрашають „Квзку” завдяки турботі Зеленбуду. В майбутньому планується більше уваги приділити газонам, в чому адміністрація парку сподівається на підтримку орендарів. Також в парку має бути вода, тому там споруджено каскадний басейн. але механізм, який його обслуговує, часто виходить із ладу.

Парк „Казка”, його персонал відкриті для співробітництва, для нових ідей та ініціатив з метою покращення умов відпочинку городян та гостей міста.
Розповідь директора „Казки” викликала дискусію серед зібрання, аудиторія висловила такі думки: а чи не переобтяжена „Казка” гучними розважальними майданчиками, чи не забагато різної музики, може Казку зробити спокійнішою, лагіднішою, де комфортно би себе почували як діти, так і дорослі, а ще варто зберегти і паровоза, і вілтрильника (який зажди символізував місто корабелів), адже діти пізнають світ на дотик, їм завжди зочеться десь випробувати свої сили, десь полазити. Ще були пропозиції всі обслуговуючі „точки” винести за межі парку аби парк залишався більш просторим для відпочинку, а для дітей організовувати більш змістовні програми, для чого потрібно залучати фахівців з інституту та коледжу культури в якості ведучих.


Модератор заходу Людмила Руденко-Кардаш висловила загальну пропозицію щодо парків Миколаєва – пропонувати альтернитивні варіанти діяльності в парках – тоді легше буде позитивнвом замінити той негатив, який поки ще існує в міських парках.

Ось новий проект „Серце міста”, що виконується у пролетарському сквері, там планується підключити Wi-Fi, але для подібних скверів потрібна система поливу, бо нема поливу- нема скверу.


Важливу пропозицію висловив відомий в місті та Україні еколог Олег Михайлович Деркач. Він зазначив, що місту потрібен дендро- або ботанічний парк, який би виконував функцію по відновленню та розповсюдженню рослинного різноманіття, наданню посадкового матеріала; з точки зору господарювання можна комусь надаати такий парк у користування, як, наприклад, Аграрному університету.


В дискусії стосовно парків Миколаєва прийняла участь Ірина Анатоліївна Бондаренко – начальник відділу історичної та культурної спадщини управління культури міськвиконкому. Вона сказала, що зараз парком культури та відпочинку можна вважати хіба щл тільки „Казку”, а також звернула увагу на те, що ні в якому разі з парків Миколаєва не можна знімати статус садаво-паркового мистецтва. Хоча багато з них і не дтягують до такого статусу, але це ж можна виправити в майбутньому. адже такі парки дуже придатні для культурного відпочинку, і навпаки, якщо паркам надавати статус культури та відпочинку – цим статусом недобросовісні орендарі зможуть скористатися аби зелені зони замінити на будівельні об”єкти А йього не можна допустити.

Всі учасники зустрічі погодилися, що парк, в першу чергу, це місце, де багато різноманітної рослинності, а ще потрібна дбайлива відповідальна особа, яка б з турботою та любов”ю оберігала зелені куточки відпочинку.

Так може наше місто стати містом тематичних парків, а не парків, де «перемагає пиво»?
**************************************************************************
*Відкритий майданчик «Новий Миколаїв» – це простір для зустрічей активних городян, які зацікавлені в розвитку Миколаєві в різних сферах.

Для чего нужны парки и куда им развиваться?

Одиннадцатого июля на Открытой площадке обсуждали актуальную для города тему сохранения и развития парков. Чтобы не быть пассивными наблюдателями окончательного превращения наших парков и скверов в питейные заведения на свежем воздухе, участники Площадки решили совместными усилиями повлиять на изменение ситуации к лучшему.

Людмила Руденко-Кардаш – одна из модераторов Открытой площадки, коротко рассказала об истории создания и развития тематических парков, главная функция которых развлекательно-познавательная. Если Вы хотите немного углубиться в теорию тематических парков, зайдите на сайт http://tourlib.net/books_tourism/artemova10-2.htm А узнать побольше о самых разнообразных современных парках, в т.ч. о самых удивительных и неожиданных Вы можете здесь:

• Angry Birds – первый тематический парк в Финляндии http://ru-fi.livejournal.com/118582.html
• Самые необычные тематические парки в мире http://lifeglobe.net/entry/5289 , http://relaxic.net/toilets-theme-park/
• Парк Горького http://www.park-gorkogo.com (Москва)
• Парк Сокольники http://park.sokolniki.com (Москва)
• Парк «Киевская Русь» http://www.parkkyivrus.com (Киевская область)
• Веревочный парк Seiklar http://www.seiklar.com.ua/price.htm (Киев)
• Зеленые хутора Таврии http://hutora.com.ua/ (Херсонская область)

Елена Викторовна Шевченко, директор нашего уникального тематического парка – Детского городка «Сказка» рассказала о проблемах и перспективах его развития. Из новых проектов у «Сказки» – создание планетария при поддержке Центра социальных программ компании РУСАЛ и возможно, площадки для мини-гольфа. Елена Викторовна пригласила участников Открытой площадки к сотрудничеству.
Ниже Вы увидите перечень предложений, которые прозвучали от участников Открытой площадки по организации жизнедеятельности парков, в чем участники Площадки готовы принять самое активное участие уже в самое ближайшее время:
• С конца августа и до последних теплых дней перенести Открытую площадку в один из городских парков (парк Лески или Парк Победы) и организовывать там системную познавательно-развивающую деятельность
• Сделать парки площадками для фестивальных мероприятий, мастер-классов по народным промыслам, ланшафтному дизайну и т.д.
• Готовить аниматоров (не путать с аматорами) для проведения мероприятий в парках
• Привлекать в парки для проведения открытых концертов музыкальные и художественные школы
• Организовывать в парке кино-просмотры
• Разработать стратегию развития парков, включив в приоритеты их развития образовательно-культурное направление
• Улучшить управление парками через привлечение «управляющих компаний» или требование создания администраций парков (если таковых нет)
• Составить «Карту парков» и понятийный глоссарий
• Ввести в парках должность садовника
• Создать в городе Ботанический сад или дендропарк
Из перечня предложений видно, что все они тесно связаны, прежде всего, с управлением как всем парковым хозяйством города, так и со стратегией развития и управления каждым отдельным парком. В Москве, например, эта проблема решается Объединенной дирекцией «Мосгорпарк» http://www.mosgor-park.ru/events.

Свою точку зрение на развитие парков высказал известный в Николаеве и в Украине эколог Олег Михайлович Деркач. Он считает, что парки надо строго подразделять на парки для развлечений и парки, которые относятся к природно-заповедному фонду.
Несмотря на то, что мнения участников Площадки по поводу развития парков разделились, но в конце встречи они создали рабочую группу, которая организует проведение в городе в одном из городских парков Очень открытого формата Открытой площадки под рабочим названием «Культивент». И даже назначили дату, время и место первой встречи рабочей группы – 19 июля, 17.00, около бывшего кинотеатра «Искра».

Приглашаем всех желающих присоединиться к созданию новых парков. Для вдохновения почитайте, что происходит сейчас на ВДНХ в Киеве на Арт-Пикнике Славы Фроловой https://www.facebook.com/ArtPicnicSFG и послушайте лекцию уличного университета во Львове http://platfor.ma/society/51d27ad3e408a/
Фото для пост-релиза: Миколаївська громадська платформа http://platforma.mk.ua/?page_id=66

ВНИМАНИЕ!
Открытая площадка в Центральной библиотеке им. М.Л. Кропивницкого уходит на каникулы до середины августа
Следите за нашими объявлениями на http://newnikolaev.com.ua/

**************************************************************************
*Открытая площадка «Новый Николаев» – это пространство для встреч активных горожан, которые заинтересованы в развитии Николаеве в разных сферах.

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий