Миколаївські соціальні підприємці отримають безвідсотковий кредит в 200 тис. грн.

6 листопада 2012 в малому залі міськвиконкому відбулася публічна презентація півфіналістів конкурсу бізнес-планів для створення чи розвитку соціального підприємництва в Миколаєві.
На конкурс було подано 11 проектів від представників недержавних та комерційних організацій і підприємств, малого та середнього бізнесу. Серед них більше половини – заявки від випускників освітньої програми соціальних підприємців, яка була організована цього літа.
Для публічного обговорення міській громаді було представлено чотири проекти соціального бізнесу.
Першими свій бізнес-план захищала Доманівська громадська організація «Чиста вода» (автор Костянтин Заєць). Девіз проекту: «Оздоровлюючи себе – допомагати ближньому!» Його завдання – забезпечити жителів району питною водою високої якості, залучаючи до роботи підлітків з малозабезпечених та проблемних сімей.
Найяскравішою стала презентація Миколи Данцева. Його ідея – це «Бутік бельгійського шоколаду ручної роботи «Pan Shokolatier». Крім виробництва унікального якісного шоколаду, проект несе в собі соціальну складову – частина прибутку спрямовується на реабілітацію дітей-інвалідів та створення робочих місць для їх батьків. Під час презентації всі присутні не тільки змогли переконатися в актуальності проекту, але і спробувати авторський шоколад.
Наступним був представлений проект «Спортивно-екстремальний центр «Адреналін» (автор Антон Миколаєвич). Його мета – розвиток послуг по організації дозвілля для городян. Соціальна місія проекту – безкоштовне надання послуг для соціально незахищених категорій населення (діти-сироти, діти з малозабезпечених сімей та ін.).
Цікавою та унікальною виявилася ідея підприємця Тараса Пєтухова. Він запропонував створити «Мережу прокату побутових пральних машин «Радуга». Суть проекту полягає в тому, щоб забезпечити мешканцям гуртожитків доступ до машинного прання, адже найчастіше вони не мають можливості користуватися пральною машиною через побутові умови.
За підсумками публічної презентації буде прийнято рішення, які соціальні бізнеси рекомендувати до фінансування компанією РУСАЛ. Переможцями будуть визнані ті проекти, які пройдуть додаткову фінансову експертизу і отримають схвалення кредитного комітету.
На пільговий кредит можуть претендувати тільки ті бізнес-плани, в яких форма соціально-економічної діяльності об’єднує підприємницьку функцію із соціальною місією підприємства. При цьому важливою умовою є самоокупність соціального бізнесу.Конкурс проводиться в рамках довгострокового проекту «Сприяння розвитку соціального підприємництва», який реалізується Центром соціальних програм РУСАЛу у партнерстві з Миколаївською мерією та Регіональної торгово-промисловою палатою Миколаївської області, за участю Національного консорціуму в складі Британської ради в Україні, Фонду Східна Європа, PricewaterhouseCoopers в Україні, Ерсте Банк і Міжнародного фонду «Відродження». Про роботу Національного консорціуму, Британської Ради в Україні: www.britishcouncil.org/uk/ukraine-projects-social-ent..

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий