Юні краєзнавці Миколаївщини випустили дві етнографічні книги

У селі Грейгово Жовтневого району Миколаївської області, в рамках реалізації проекту «Давнє диво рукотворне» , підтриманого грантової програмою «Територія РУСАЛу», відбулася презентація книг «Сало – другий хліб українців: заготівля і зберігання» і «Будівництво колодязів: минуле і сьогодення» .

В основу видань лягла дослідницько-пошукова робота вихованців гуртка етнографічного краєзнавства «Етнос» Центру позашкільної роботи, що працює в Грейговскій школі. Все літо активісти проекту під керівництвом Світлани Пархомчук ходили в етнографічні експедиції по селах Жовтневого району, вивчаючи такі забуті ремесла як копання колодязя, випічка обрядового хліба, ткацтво, ковальство, виготовлення народної іграшки і т.д.


- Інтерес юних етнографів до народних промислів і ремесел нашого краю, який переріс в дослідницьку роботу, дав прекрасні результати – діти навчилися узагальнювати та систематизувати зібраний польовий матеріал, писати історико-етнографічні нариси та формувати книги, – коментує керівник проекту Світлана Пархомчук .

Урочиста презентація книг відбулася в Грейговскій бібліотеці-філії, де зібралося близько 50 односельців і гостей свята. Організатори не тільки презентували книги і розповіли про їх зміст, а й поділилися враженнями від незабутніх днів етнографічних експедицій. Обидва видання є колективною роботою вихованців та волонтерів гуртка Олексія Приходька, Нарека Юрікяна, Дениса Пархомчука, Єлизавети Самойленко, Миколи Шаповалова, Дмитра Бердника, Олени Панасюк.

- Ця робота не була б такою цікавою, якби не майстерність, спритність і духовне багатство людей, які мають талант і володіють різними ремеслами і промислами, – коментує один з учасників проекту, учень Грейговскої школи Дмитро Понамаренко. – Величезне спасибі цим людям за те, що вони приділили нам увагу і поділилися своїми знаннями та вміннями, що дуже цінно для майбутніх поколінь.

На святі були присутні й почесні гості: депутат районної ради Людмила Бойко, методисти Центру позашкільної роботи Тетяна Марущак та Олена Штунь, депутат сільської ради Валентина Вінницька, голова ветеранської організації селища Людмила Пасніченко та інші. Всі вони високо оцінили роботу творчої групи з підготовки і випуску книг.
Крім захоплюючої презентації, присутні змогли скуштувати смачне українське сало, подане у вигляді канапе, послухати гуморески від Павла Глазового у виконанні Дмитра Бердника і насолодитися українськими піснями Надії Присяжної. Свято закінчилося пізнавальної вікториною «Я люблю Україну», в якій перемогли ерудиція, творчість і кулінарні уподобання юних краєзнавців.
Адміністрування програми «Територія РУСАЛу» здійснює Фонд «Центр соціальних програм РУСАЛу в Україні».

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий