Рейтинг найкращих аналітичних центрів світу 2013: позиції організацій України та інших країн Східного партнерства

Незважаючи на значно більшу кількість аналітичних центрів порівняно з іншими країнами Східного партнерства, лише 11% «мозкових центрів» України потрапило до списку найкращих аналітичних центрів світу за 2013 р., поступаючись Азербайджану (41%), Грузії (23%) та Вірменії (21%).

CIVIC Translations, спеціалізована на третьому секторі компанія, що надає послуги перекладу та консультаційну підтримку написання проектних заявок, підготувала для Вас короткий огляд позицій організацій України та інших країн Східного партнерства в рейтингу кращих аналітичних центрів світу 2013 р., складеному Програмою аналітичних центрів та громадянського суспільства Університету Пенсільванії.

Дослідження проводилося за підтримки майже 2000 експертів та експертних установ з 120 країн світу й загалом охопило понад шість тисяч «мозкових центрів» із 182 країн у 38 категоріях.

До рейтингу увійшли 5 організацій з України. До 150 найкращих аналітичних центрів світу, які працюють поза межами США, потрапив український Центр Разумкова, зайнявши 56 місце. Він також посів 83-е місце серед 150 найкращих “мозкових центрів” всього світу. В категорії «Найкраща адвокаційна кампанія» 51-е місце отримав Український незалежний центр перспективних досліджень. Також у списку лідерів серед аналітичних центрів Центральної і Східної Європи — українські Центр Разумкова (8 місце), Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана (35 місце) та Міжнародний центр перспективних досліджень (43 місце).

Загалом, за кількістю аналітичних центрів із країн Східного партнерства, що потрапили до рейтингу за різними категоріями*, лідирує Азербайджан – 7 організацій, що представлені в 9 категоріях. Із українських «мозкових центрів» до списку увійшло 5-ть у 6-ти категоріях. Вірменія представлена в рейтингу 3-ма організаціями у 5-ти категоріях, Грузія – 3-ма організаціями в 2-х категоріях, Молдова – 1-ю організацією в 1-й категорії.

Кількість аналітичних центрів країн Східного партнерства, що увійшли до рейтингу кращих у 2013 р. (за даними дослідження, підготовленого Програмою аналітичних центрів та громадянського суспільства Університету Пенсільванії)

Кількість аналітичних центрів країн Східного партнерства, що увійшли до рейтингу найкращих аналітичних центрів у 2013 р.
*В категорії рейтингу «Кращі аналітичні центри за регіонами, в яких вони працюють» взято до уваги лише підкатегорію «Кращі аналітичні центри країн Центральної та Східної Європи”.

Базуючись на наведених у дослідженні даних щодо кількості аналітичних центрів в країнах Східного партнерства, виходить, що лише 11% українських «мозкових центрів» потрапило до рейтингу. На противагу цьому, в ньому представлено 41 % азербайджанських, 23 % грузинських та 21 % вірменських організацій. Частка аналітичних центрів Молдови, як і України, становить у «списку найкращих» 11 %, білоруські організації не представлені.

Серед критеріїв, за якими складався рейтинг були:

Професійний рівень і відданість справі керівництва аналітичного центру;
Професійний рівень і репутація співробітників аналітичного центру;
Якість здійснюваних аналітичним центром досліджень;
Якість та кількість публікацій;
Вплив досліджень і програм аналітичних центрів на осіб, що беруть участь у розробці політик;
Доступ до ключових інститутцій та аудиторій;
Результати діяльності/продукти організації;
Використання електронних, друкованих ЗМІ та нових медіа;
Репутація в ЗМІ;
Рівень, різноманітність і стабільність фінансування;
Ефективне управління та розподіл фінансових і людських ресурсів;
Можливість організації ефективно виконувати умови грантових угод і контрактів;
Здатність організації виробляти нові знання, інноваційні пропозиції в галузі політики;
Вплив на суспільство тощо

Чи справді нижча за деякі інші країни Східного партнерства частка аналітичних центрів України в рейтингу означає, що українські організації в середньому меншою мірою відповідають цим критеріям «найкращих», аніж азербайджанські, грузинські чи вірменські? Або ж залучені міжнародні експерти, на основі оцінки яких складався рейтинг, могли мати недостатньо знань про аналітичні центри?

Інформування «мозковими центрами» про свою діяльність не лише безпосередніх стейкхолдерів і широкого кола громадськості в Україні, а й міжнародної спільноти стає все більш важливим. Доступність відомостей про аналітичний центр, наявність результатів його роботи, продуктів іноземними мовами (англійською зокрема) робить сам центр і його діяльність більш впізнаваними на міжнародному рівні. Це сприяє покращенню авторитетності й репутації організації. Переклад матеріалів можна здійснити, скориставшись відповідними послугами. Зокрема, можна звернутися до спеціалізованої на третьому секторі компанії CIVIC Translations, що виконає якісний переклад Ваших матеріалів.

Текст дослідження аналітичних центрів за результатами 2013 р., виконаного Програмою аналітичних центрів та громадянського суспільства Університету Пенсільванії, було надано для підготовки повідомлення Центром політичних студій та аналітики.

Повідомлення підготовлено:

Дариною Наконечною,
Керівником зі співпраці з громадськими організаціями
CIVIC Translations

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий