Представники домогосподарств очікують на підтримку держави у випадку підписання Угоди про асоціацію з ЄС

Агропромисловий сектор України та Чернігівської області зокрема не зможе самостійно, без підтримки держави конкурувати з ринком Європейського Союзу після очікуваного підписання Угоди про асоціацію – такі побоювання висловили учасники публічного обговорення, що відбулося 13 березня 2014 року в селищі Куликівка Чернігівської області. Захід було проведено Сіверським інститутом регіональних досліджень у партнерстві з Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації за підтримки МФ «Відродження».

Представлені під час заходу основні результати дослідження, здійсненого в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону» викликали дискусію щодо державної підтримки, цінової політики та безпеки продукції агропромислового сектору для населення.
Адже учасники заходу: виробники та переробники продукції агропромислового сектору, власники домогосподарств, представники Куликівського агроліцею, відділу Держземагентства, посадові особи місцевого самоврядування стурбовані очікуваним зростанням цін на собівартість продукції сільського господарства внаслідок можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Це пов’язується з необхідністю модернізації обладнання, впровадженням нових механізмів стандартизації та сертифікації продукції та необхідністю дотримання європейських стандартів її виробництва.

Однак, з точки зору споживачів позитивні сподівання покладаються на підвищення якості продукції, що, в свою чергу сприятиме захисту здоров’я населення, достовірності інформації щодо складу та місця виробництва продукції, покращенню стану довкілля.
Щодо державної підтримки агропромислового сектору, то подібна практика розповсюджена у країнах Європейського Союзу. Як зазначив експерт проекту, кандидат економічних наук Михайло Селінний, для Європи є характерним механізм планування. Це допомагає утримувати на належному рівні ціни та стабілізувати процес виробництва продукції. Відтак, тягар перехідного періоду після очікуваного підписання Угоди про асоціацію з ЄС для українських аграріїв має бути послаблений за рахунок заходів держави.

Також учасники заходу звернули увагу на можливості, які отримає агропромисловий сектор України після підписання зазначеної Угоди. Серед них: збільшення обсягу експорту сільськогосподарської продукції, збільшення обсягу вироблення продукції тваринництва, використання європейського досвіду функціонування і розвитку сільського господарства на основі впровадження сучасних інноваційних технологій, нарощування обсягів виробництва органічної продукції та ін.
Учасники обговорення зазначили, що іншого виходу, ніж рухатися у європейському напрямку та розпочинати модернізацію сільського господарства у них, в контексті сучасної політичної та економічної ситуації, просто немає.

Дослідження здійснено групою експертів в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіону», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

This entry was posted in Європейська інтеграція, Актуально and tagged . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий