Яким миколаївці хочуть бачити своє місто?

З впевненістю можна відповісти: миколаївці хочуть бачити своє місто КУЛЬТУРНИМ.

Нема заперечень: є в нашому місті острівці культури – культурні заклади, в них відбувається безліч культурних подій, але Миколаєву бракує саме культурного образу загалом.

Є у нас традиція і звичка вважати Миколаїв центром суднобудування, дійсно: десятиліттями все життя, вся інфраструктура була підлаштована під головну галузь – виробництво кораблів: тому і фахівців у нас є багато з вищою інженерно-технічною освітою, що разом із підготовкою фахівців гуманітарного напрямку добре позначилось на загальному освітньому рівні мешканців Миколаєва.

Але прийшов новий етап – розвиток ринкової економіки, який торкнувся.звичвайно, і нашого міста. Дехто зрозумів поняття „ринок” майже буквально, перетворюючи місто на майданчик для заробляння, а мешканців на засіб для збагачення, тобто відбулася комерціалізація життя міст.
За суднобудуванням прийшла торгівля, маркет, просування товарів та послуг, реклама…
Ось тут і почалось псування образу міста.

Але миколаївці хочуть бачити своє місто гарним, комфортним для життя. Як не парадоксально, але саме відмова від буквально ринкового ставлення до міста робить його загалом більш привабливим як для мешканців, так і для туристів (а це, погодьтеся, також є галузь економіки).

Погляньмо на Європу: вона вся насрізь просякнута історією, це відчувається, в першу чергу, в архітектурному обліку, в історчних пам”ятках, в монументах і скульптурі, в дбайливому ставленні до зелених зон відпочинку, у відсутності нав”язливої реклами.


Ми можемо пригадати найкращі зразки української культурної традиції, в архітектурі зокрема, дарма, що десятиліттями бескультурної революції вони знищувались як з обліку міст, так і із свідомості громадян.

Є в Європі і відкриті музичні майданчики, як колись були і у нас в парках літні театри під відкритим небом.. В Миколаєві також можна знайти місця, які, при бажанні, можна перетворити на зелені театри, для прикладу: це може бути і в парку Перемоги, і в парку ім. 61 Комунара, тай і в Яхт-клубі також можна було б відновити літній музичний майданчик.

Буде прекрасно, якщо в місті буде багато квітів – і на клумбах, і в будь-яких придатних місцях. Нам просто необхідно влітку мати тінь від рокидистих крон дерев, адже влітку місто потерпає від надмірного сонця та спеки.

Дуже добре, що у нас з”являється багато кав”яренок, але діставатись до них ще доводиться дуже незручними витоптаними тротуарами.

Отже місту є куди розвиватись в культурному просторі, а натхнення також є де черпати – дивіться українську історію та найкращі українські та європейські зразки – і крім „будьмо гей”, будемо ще й КУЛЬТУРНИМИ.

Більше фото див. у фотогалереї

Фото взяте зі свята Вишиванок

This entry was posted in Актуально. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий