Бути чи здаватись: як сьогодні розподіляються кошти на боротьбу з ВІЛ-епідемією

25 червня 2014 року в Миколаєві відбувся медіа-ланч за участі представників ВІЛ-сервісних організацій та журналістів. Говорили про таке:
1) як сьогодні розподіляються кошти з обласного бюджету на боротьбу з ВІЛ-епідемією;
2) що варто змінити в самих програмах і їх бюджетуванні, щоб реально розпочати боротьбу з ВІЛ-епідемією в регіоні.

Наразі за рахунок коштів обласного бюджету утримуються комунальні установи з надання соціальних послуг – територіальні центри соціального обслуговування, центри соціальних служб для молоді. Послуги таких установ не відповідають потребам клієнтів та є економічно неефективними.
Низка послуг, які гарантовані окремим цільовим групам населення відповідно до законодавства України, не забезпечена наявними комунальними установами. Наприклад, не в повному обсязі забезпечено послуги для людей, живуть з ВІЛ/СНІДом.

Недержавні неприбуткові суб’єкти можуть запропонувати надання за рахунок бюджетних коштів соціальних послуг кращої якості на економічних вигідніших умовах.
Соціальне замовлення успішно запроваджено у Хмельницькій області та у більшості обласних центрів України (особливо успішно – у м. Одеса).
У м. Києві послуга денного догляду за невиліковно хворими у комунальному закладі коштує 1500 грн. на місяць на особу (95% вартості складає утримання закладу та оплата праці його персоналу), а у благодійної організації – близько 500 грн. на місяць на особу; при цьому тривалість та якість життя хворих є значно вищою у разі отримання послуг від недержавних субєктів. Київською міською цільової програмою «Соціальне партнерство» передбачено надання цієї та інших послуг недержавними неприбутковими організаціями.

На сьогодні в Миколаївській області близько 7 тис. ВІЛ-інфікованих, які потребують допомоги. За відсутності активної співпраці громадського середовища і державних установ цей показних може рости, оскільки вже відповідно до звіту Рахункової палати за 2013 рік маємо найвищий показних росту ВІЛ-епідемії на рівні майже 22 тис. чол. по країні. Заплановані 10% пониження росту ВІЛ-епідемії зупинився на позначці 1,8%.
Громадська експертиза цільової обласної цільової програми показала, що не вистачає контролю і якісних показників в результатах.

Довідково:
Інститут розвитку суспільних інновацій за підтримки ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»реалізовує проект з «Розширення доступу регіональних спільнот ЛЖВС до місцевих фінансових ресурсів через доступ до підтримки за рахунок бюджетних коштів, контроль за виконанням місцевих програм та здійсненням державних закупівель».
Проект спрямований на адвокатування додаткових можливостей для підтримки діяльності ВІЛ-сервісних організацій за рахунок бюджетних коштів.

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий