Громада Миколаєва матиме дієвий механізм контролю участі та контролю у реформуванні ЖКГ.

Січнева 2015р. сесія міськради затвердила «Програму реформування та розвитку ЖКГ у м Миколаєві на 2015 -19 роки». В цілому, контроль за якістю виконання заходів покладено як на чиновників і депутатів, так і на громадські інституції., зокрема, на експертно – громадську раду виконавчого комітету Миколаївської міської ради, громадські організації. Новацією програми стали завдання та заходи по створенню та запровадженню дієвого механізму контролю якості житлово-комунальних послуг споживачами та їх представниками – органами самоорганізації населення (ОСН) та громадськими об’єднаннями. Таким чином, міськрада врахувала пропозиції Фонду розвитку міста Миколаєва.

Однією з складових дієвості механізму є реальна спроможність ОСН та громадських організацій захищати законні права та представляти інтереси городян як при їх відносинах з постачальниками ЖК – послуг, так і при роботі у складі конкурсних комісій міськради, що їх виявляє та контролює якість їх менеджменту. Зокрема на предмет дотримання умов договорів постачальників з Департаментом ЖКГ та управлінням комунальної власності. Саме тому Фонд наполіг на включенні у програму цього пріоритету. Також програма містить відповідні начальні заходи для активістів ОСН по кваліфікації «громадський контролер-інспектор» та продовження практики грантової підтримки проектів благоустрою та ремонтів на засадах співучасті у фінансуванні.

Зі свого боку, «Ресурсний центр ОСН Миколаївщини», що діє на базі Фонду, вже 3 роки проводить для громадських активістів «Школу громадянської дії» і пропонує ресурсну підтримку http://frgn.mk.ua/?p=6770.

Нажаль, при розробці програми у місті не відбулось справжнього громадського діалогу щодо оцінки результатів попередньої «Програми розвитку та реформування ЖКГ м. Миколаєва на 2010-14 роки» та і процес розробки нової програми Департаментом ЖКГ був закритим. Фонд вдячний за враховані пропозиції, але вважаємо що співпраця тільки з нами, Асоціацією ОСББ м Миколаєва», Центром «Перспектива», Національним університетом кораблебудування не є достатньою для успіху реформ. Не відбулось розгляду проекту програми ні Експертно-громадською радою виконавчого комітету ні робочої групою з реформування ЖКГ миколаївської міської ради.. До того ж, нові вимоги антикорупційного законодавства потребують адекватного громадського діалогу.

Тому Фонд запрошує до співпраці громадських експертів та активістів до розпочатого Фондом моніторингу по перше, виконання Програми у 2010-14 роки та, по друге, громадської антикорупційної експертизи прийнятої нової Програми на 2015 -19 роки.

Прес-служба ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»

Діяльність здійснюється ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» в рамках проекту «Покращення представницької (адвокаційної) діяльності ОСН у селах і містах Миколаївщини» в партнерстві з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та грантової підтримці МФ «Відродження» .

This entry was posted in Актуально, Навчання та розвиток, Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий