Міфи та страхи щодо європейської інтеграції

Кажуть: „Не такий страшний черт, як його малюють”. Це стосується і європейської інтеграції.

Інститут світової політики зорганізував навчальний семінар, присвячений європейській інтеграції України, який відбувся 11лютого 2015 року в місті Миколаїв.


Семінар було проведено в рамках проекту «Ширша інтеграція: ви формуєте майбутнє» за підтримки проекту “У-Медіа”, що реалізується Інтерньюз в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).. Проект має на меті поєднати зусилля професіоналів із Заходу і Сходу, Півдня і Півночі для розбудови успішної України.

Модератором заходу виступила Катерина Сафаріна, журналіст щоденної газети «Lidovénoviny» (Чеська Республіка).


На прикладі інтеграції Чеської Республіки, на прикладах інших держав, що приєдналися до Європейського Союзу, вона розповіла про переваги, міфи та страхи щодо європейської інтеграції, які існують всередині країн, які ще тільки перебувають на цьоиу шляху.
Серед них такі:
• Можливість отримувати медичні послуги не тільки всередині своїх країн, але і за її межами по одній страховочній картці.
• Громадян приєднаних країн примушують заключати одностатеві шлюби.
• В Європейському Созі регламентують навіть ступінь закрученості бананів, які поставлятимуться в країни ЄС.
• І т.д. і т.п.

Пропонуємо розібратись ретельніше щодо вищезгаданих тезісів.
1. Про отримання медичних послуг за кордоном своїх країн: наприклад Чеське місто розташоване в двох кілометрах від кордону з Австрією. Раніше жінки за медичними послугами вимушені були їхати вглиб своєї країни за 50 км. до найближчої вітчизняної лікарні. Зараз за тою самою послугою вони можуть звертатись до лікарів Австрії в лікарню, розташовану у безпосередній близкості до Австрійсько-Чеського кордону.
Раніше австрійські лікарі так само приймали чеських паціентів але за додаткові кошти, зараз чехи можуть отримувати лікарняні послуги, пред”явивши чеську страхову медичну картку. Перевага?

2. Тепер про страхи і міфи: про одностатеві шлюби – ЄС не регламентує питання культури, традицій, релігії. Всі ці питання країни, які приєдналися до ЄС, вирішують самостійно на свій розсуд. Одним з головних досягнень ЄС є надання кожній країні можливості зберегти свою ідентичність, адже лозунг ЄС „Єдність через різноманіття”. І не випадково, що офіційними мовами ЄС зберігаються 24 мови 28 країн, що входять до Європейської співдружності.


3. Цікавим є приклад міфа про регоаментацію ступені закрученості бананів. Як і багато міфів та страхів, цей так само виник через перекрученість інформації. А справа стосувалась торгівельних угод щодо постачання до Франції бананів різних виробників. І у одного із постачальників банани були такого сорту, що більш закручувались, а у іншого – більш прямі. Франція, бажаючи надати перевагу своїй в минулому колонії, надала їй більші квоти для постачання бананів, а вони були менш закрученими. От такий міф.

Цей випадок є доволі забавним. Але він демонтрує наскільки уважним потрібно бути до інформації, особливо коли питання стосується стратегічних напрямків розвитку нашої країни – України, тобто надання правдивої інформації щодо європейської інтеграції дозволить позбутися зайвих страхів та міфів, але надасть можливість створити об”єктивну картину життя в об”єднаній Європі.

Більше фото див. у фотогалереї

This entry was posted in Європейська інтеграція, Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий