Презентація книги Л.М. Шкаруби

До Дня слов’янської писемності і культури 26 травня о 15.00 в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулася презентація книги «Труды и дни древнерусского иконописца» миколаївського автора, знавця іконотворчості, кандидата філологічних наук, майстра різьблення по деревині Леоніда Михайловича Шкаруби.

Ця монографія стала ще одним яскравим надбанням в авторському доробку Л.М. Шкаруби як іконознавця. Саме завдяки його наполегливим науковим пошукам, ентузіазму в написанні книг, присвячених іконопису, вчені та художники говорять про Миколаїв, як про місто, де іконознавство і іконотворчість шануються особливо.

Присутні дізналися про цікаві факти з творчості та побуту давньоруських іконописців, про історію іконопису, основні іконописні сюжети і правила їх зображення.

У ході зустрічі гості відкрили для себе багатогранність обдарувань автора – чудового педагога, вченого-філолога, іконознавця, талановитого художника-різьбяра по дереву.

До уваги учасників презентації була запропонована книжкова виставка православної літератури «Под сводами величественного храма, перед иконою святою» з фондів Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького та виставка друкованих праць Л.М. Шкаруби з іконознавства. Присутніх вразила виставка творів декоративно-ужиткового мистецтва, виконаних автором в оригінальній техніці – «вишивка по деревині».

У заході брали участь настоятель Свято-Духівського храму архімандрит Варнава (Гладун), прозаїк Анатолій Маляров, поет Аркадій Суров, музеєзнавець Лідія Одегова.

Гостями презентації стали поціновувачі іконописного мистецтва, представники творчої інтелігенції міста, ЗМІ.

___________________________________________________________

Леонід Михайлович Шкаруба (1941 р.н.) – педагог, кандидат філологічних наук, іконознавець, майстер декоративно-ужиткового мистецтва (різьблення по дереву, «вишивка» по деревині).

Народився і виріс у Сибіру. Закінчив Томський державний університет (1963 р.). З 1979 р. живе і працює у Миколаєві. Більше 30 років займався викладацькою діяльністю у МНУ ім. В.О. Сухомлинського. Нині працює в Миколаївському муніципальному колегіумі.

Автор понад 230 наукових публікацій, у тому числі: 1 підручника (у співавторстві), 7 навчально-методичних посібників (4 у співавторстві), 8 монографій.

Коло наукових інтересів: історія світової літератури, історія світової культури, історія та традиції іконопису.

This entry was posted in Анонси and tagged , . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий