Ярмарок громадських екологчних проектів

24 листопада в Центральній бібліотеці ім. М.Л.Кропивницького відбувся Ярмарок громадських екологчних проектів в рамках цьогорічних екологічних Читань.


На цьому Ярмарку активісти екологічного руху презентували свої роботи, також відбулося нагородження дітей-переможців конкурсу малюнків на екологічні теми.

„Ідей багато, досвіду мало. Головний результат екологічного руху має бути симбіоз активності тер.громади, влади + грантова підтримка задля фінансової спроможності. Бувають проекти, пов”язані з ремонтом, в кращому випадку, модернізацією. Але є пропозиції, які означають вже новий рівень розвитку – інноваційні ” – така думка пролунала на Ярмарку екологічних проектів..

На 7-му поверсі обл. адміністрації розташовано Ресурсний Центр, куди можна звертатися з екологічними пропозиціями.

На Ярмарку був представлений проект для школярів LET”s DO IT, UKRAINE! (УКРАЇНО, ЗРОБІМО ЦЕ!),


який спеціалізувався на темі Recycling School (Школа, що збирає вторинну сировину). Серед шкіл Миколаєва відбулося змагання по збору макулатури. В рамках цього проекту було розроблено GOOGLE карту з нанесенимиі пунктами по збору вторинної сировини, в школах розміщені міні-контейнери для роздільного збору сміття, який виникає безпосередньо впродовж шкільного дня – таким чином дітей привчають до європейської практики роздільного збору сировини.

Шкода тільки, що серед дорослого населення ця практика ніяк не приживається: і контейнерів немає, і окремого перевезення зібраного окремо сміття, та і культура поводження зі сміттям ніяк не виникає (із-за вищенаведених причин) . От і виходить, що дітей ми навчаємо гарному, але якщо вони стикнуться з дійсністю, то можуть і втратити свій досвід, отриманий завдяки екологічному проекту.

УВАГА: Конкурс проектів, який пропонує благодійний фонд ЛАСКА.
Коротко можна сказати, що проекти мають стосуватися впровадження екологічних технологій в плодо-овочевій сфері, а саме: використання нешкідливих речовин, добрив, використання енергозберігаючих технологій та відновлювальних джерел енергії, тощо.
Економічний та екологічний ефект від проекту має бути корисним не одній людині, а групі осіб. Фінансування проекту пропонується в пропорції 50/50 % – половина від донора, половина- від заявника.

Вся детальні інформація стосовно цього конкурсу міститься на сайті Конкурсу (див.ілюстрацію).

Заявки можна подавати до 16 грудня.

Цікавим та корисним було спілкування по скайпу з екологічним клубом із м. Рівне.
Активісти клубу започаткували проект „Увімкни сонце – живи комфортно”. Мова йде про сонячний колектор для нагріву води від енергії сонця.
Ще рівняни розповіли про те, як вони долучаються до озеленення міста – кожен бажаючий може висадити дерево або іменне, або приурочене до якоїсь події, або присвячене комусь,
Найчастіше дерева висаджують в якихось занедбаних куточках – і таким чином відроджуть такі майданчики, перетворюючи їх на зелені зони відпочинку, наприклад так була висаджена алея рожевих верб.

Миколаївські активісти, в свою чергу, цікавилися чи примудряються їх колеги з інших міст зберігати вже насаджені дорослі та цілком здорові дерева від вирубки, на що наші співрозмовники з прикрістю повідомили, про крадіжку 3-х 300-річних дубів. Або наявні такі ганебне поводження з деревами, коли їх бетонують майже під самісінький корінь, чим перекривають доступ до води, з часом такі дерева можуть загинути вже самі, але все одно від рук людини.

Екологічний проект у Вінниці передбачав дослідження адаптування міста до потреб велосипедистів, адже не новина, що використання велосипедного транспорту дозволяє вирішити багато екологічних проблем – це і зменшення шкідливих викидів, і шуму, і зменшення споживання бензину, зменшення навантаження на дороги та і взагалі на простір міста.

У Луцьку по вулиці АЛЕЯ ТРОЯНД (оцініть!) небайдужі містяни висадили троянди, оскільки не дивлячись на назву на алеї не було жодного трояндового куща.

Серед Миколаївських проектів ще можна коротко торкнутися проекту збереження Шуховської башти, як пам”ятки інженерного мистецтва.

Активісти намагаються привернути увагу до водопостачання, якості води в Миколаєві, а також збереження в Миколаєві історичної „родзинки”, аби Миколаїв міг бути цікавим і для туристів.

В коло екологічних проектів можна включити і Клуб відповідальних батьків, який веде Лія Миколаївна Олійник.

На цьому Ярмарку вона коротко торкнулася теми правильного статевого виховання в родині, хоча тем цього Клубу не перелічити.

І це ще не всі проекти та теми, які були озвучені на Ярмарку. Дійсно, після стількох випробувань, суперечок та біди, які переживає людство в наші часи тема збереження планети для нащадків може бути не просто корисною, вона може стати одним з тих небагатьох об”єднуючих знаменників, під який підводяться різні конфліктуючі сторони, адже в кінці кінців всі ми дихємо одним повітрям.

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий