Огляд ХІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків» (5 частин)

Частина 1.
1-2 листопада 2018 року в Центральній міській бібліотеці ім.
М.Л. Кропивницького м. Миколаєва пройшли ХІ Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків» за темою
«МІСЬКІ АГЛОМЕРАЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ».

Недарма в заголовок читань винесені слова «Збережемо для нащадків»,
адже саме це і є основною мотивацією всіх, кому не байдужа тема екології і всім тим, хто зібрався в комфортній читальній залі бібліотеки, аби черговий раз обговорити проблеми, накреслити шляхи руху для екологічної безпеки для нинішнього та наступних поколінь. А це науковці, викладачі, громадські діячі, представники депутатського корпусу миколаївської міської ради, представники міської влади, студенти, школярі і просто не байдужі люди.

Хочеться одразу наголосити, що якщо комусь із читачів не сподобається про що йде мова чи то з міркувань комерційної користі, чи то з інших якихось міркувань, хочеться звернутися до батьківських почуттів таких людей. Адже ніхто не може залишитися байдужим, якщо вже зараз йдеться про безпеку навколишнього середовища для нас і наших нащадків.

Місто буде жити доти, доки ми турбуємося про нього. Багато що в цьому плані залежить від громадськості – від її ініціативи, енергії, наполегливості – такими словами привітав зібрання заступник Миколаївського міського голови Ю.Б. Степанець.

Ващиленко Артем Миколайович – голова експертно-громадської ради виконкому Миколаївської міської ради – зробив наголос, що екологічна безпека має бути на першому місці і тому запропонував скликати експертну раду за результатами читань та напрацювати рекомендації для включення в екологічну програму, стратегію сталого розвитку міста.

Цікаво було послухати отця Дмитра Онуфрика, екореферента Одеського екзархату УГКЦ, який зокрема сказав: «Чому церква займається екологією? Церква не тільки молиться, вона має бути разом з людьми, щоб люди замислилися над своїм життям, своїм оточенням.
Людині Бог дає життя, волю, все необхідне – все для тебе, це майже рай, користуйся, управляй, але віра- це конкретні кроки і потім Бог спитає.

Церква має дати напрямок: куди рухатись – молитвою і ділом підказати людям суть життя. А напрямок такий: збережи, залиш нащадкам – і цей напрямок має збігатися з державним напрямком».
Отець Онуфрик ще раз нагадав про те, що при поминанні своїх близьких не варто придбавати штучні вінки і квіти – адже через деякий короткий час іх доведеться або викидати, або спалювати – а це знову шкодить довкіллю.
В якості подарунків він запропонував ідею екологічних виробів – енергозберігаючі лампочки, аератори і т. інш. Сама їхня церква встановила прилади відновлювальної енергії – для потреб церкви і для прикладу, а також зорганізувала духовно- екологічні табори.

«Церква не стає модерною, не пристосовується, але відповідає на виклики сучасного світу».

В своїй коротенькій промові на відкритті читань Ганна Костянтинівна Веденєєва – ст.наук. співробітник Миколаївського обласного краєзнавчого музею, встигла торкнутися «екологічних родзинок» нашого краю, які були створені ще в минулі віки, як Трикратський ліс, так і ті, що з’являються в наші часи.
Люди хочуть допомагати місту – хтось висаджує дерева, хтось розводить клумби, але, на жаль, не все зберігається. До дерев треба ставитися з любов’ю і обережністю, їх треба висаджувати заздалегідь, аби вони виросли на майбутнє, і оберігати їх. Вона підказала, що не варто кружляти хороводи навкруги старовинних дерев, дубів, намагаючись «підзарядитися» від них – адже деревам це також шкодить.
В наших спекотних краях дерева краще висаджувати восени – сказала Г.Веденєєва.

Директор Бібліотеки Тетяна Василівна Тверда розповіла, що еко-читання – це велика інформаційно-просвітницька робота. Бібліотеки проводять екологічні заходи різних форматів – це і еко-пікнік, еко-толока, еко-квест. Якщо робити справу разом, виходить ефективніше, вона запропонувала бути ефективними, конструктивними та змістовними.

Далі буде…

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий