Частина 2 Огляд ХІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків»

Тетяна Суслова – депутат Миколаївської міської ради (до речі, єдиний представник депутатського корпусу, присутній на заході, а шкода) висловила занепокоєння багатьма екологічними проблемами міста:

• Не можна змінювати цільове призначення рекреаційних зон – парків, скверів, ми своєю діяльністю вже допомогли повернути до переліку рекреаційних зон деякі парки, сквери, для прикладу сквер біля ПТЗ.
Зараз ситуація змінилася: в зонінгу зникли практично всі зелені зони, тобто тепер на них дозволено житлове будівництво. Архітектори мотивують свою позицію словами: рекреаційні зони заважають розвитку міста. Вже зараз потроху йде «відкушування» від зелених зон ділянок під будівництво.
Тоді питання: а що тоді означає розвиток – невже тільки «голі» будинки?
Що може захистити зелені зони в місті, тим більше що в нашому південному спекотному степному краю виростити дерево потребує багато зусиль? – ставить питання депутат і сама ж на нього відповідає: виконання плану захисту зелених зон, тим більше що в міському бюджеті передбачені кошти на екологічний напрямок, правда, на кінець жовтня вони ще слабо освоєні.

• Екобезпека – у нас проблеми з річкою; велика кількість заправок, зокрема газових – а це об’єкти підвищеної екологічної небезпеки – їх встановлення має строго регламентуватися.
• Ми зовсім не просуваємося в питанні поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ). Не ясно, що ми будемо з ними робити, адже потрібне не тільки роздільне збирання, але й подальша їх переробка. Завод по переробці ТПВ – дорога процедура, але в подальшому ми можемо теж мати проблеми, якщо її не вирішувати.
• В місті була одна стратегія, пов’язана з суднобудуванням, зараз на заміну має прийти нова – це може бути екологічна стратегія.

• У Управління ЖКГ мають бути ще й контролюючі функції. Ось приклад: технічний розвиток міста часто зіштовхується з екологічними інтересами – і тоді знищуються газони, затишні місця для відпочинку, які були створені навіть за останні роки. Обленерго, не дивлячись на його монопольне становище має відновити газони, зелені насадження, що були знищені в процесі прокладання нових мереж.
• Маса дерев знищується вздовж вулиць – залишається асфальт и дорога перед будинками – в нашому південному спекотному краї кожне дерево – це скарб.

• Нам необхідно провести інвентаризацію зелених насаджень – так робиться у всьому світі. Якщо знищуються дерева – це має вважатися за серйозне правопорушення.
• Ми маємо опиратися на документ – напрацювати Стратегію, а далі – справа за мешканцями щодо її виконання.
• Коли наше місто планувалося, було враховано бризи з річки – місто мало бути відкритим для «дихання» цих вітрів. Зараз будівництво цього не враховує, і тому так важко дихається за сучасними забудованими багатоповерхівками.
• У благополучній Франції виходять млн-ні мітинги з екологічної безпеки, у нас же, якщо оголосити такий мітинг – народу багато не збереться –
сказала Тетяна Суслова.

Далі буде…

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий