Частина 5 Огляд ХІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків»

Про стан забруднення атмосферного повітря в м. Миколаєві за минулий рік розповіла Жара Л.В. з Миколаївського обласного центру з гідрометеорології.

Зокрема вона проінформувала про те, що в Миколаївській області забруднююче навантаження трохи нижче ніж в інших областях, але за відсутності об’їзної дороги транспорт рухається крізь місто і додає навантаження на місто.
В Миколаєві встановлено 4 пости метеорологічних спостережень – доповідачка надала детальні дані про місткість забруднюючих речовин в повітрі міста і в розрізі цих 4 постів. Найбільш небезпечним серед забруднюючих речовин Жара Л.В. назвала формальдегід – органічну сполуку – продукт використання нафтопереробного палива, – що може проникати в людський організм.

А висновки аналізу даних метеорологічних спостережень надала Григор’єва Л.І. від Чорноморського Національного університету ім. Петра Могили.
Вона розповіла, що формальдегід відноситься до 2-го класу екологічної небезпеки, а ось фтористий водень – це 1-й клас – і разом вони є найбільшими забруднювачами повітря в м. Миколаєві. І щорічна тенденція – це зростання місткості цих речовин в повітрі.
Миколаїв зараз знаходиться на 9-му місці по забрудненню повітря, навіть попереду Запоріжжя та Кривого Рогу. І найбільшими забруднювачами є автотранспорт, особливо на газі, від продуктів згорання якого утворюється формальдегід. 84% забруднення в містах припадає на вантажний автотранспорт.
Для прикладу в Канаді індекс здоров’я вимірюється за якістю повітря. Європейське законодавство також містить норми якості повітря – в цьому відмінність з нашим законодавством.
Григор’єва Л.І. запропонувала висувати вимоги до представників влади не тільки в мовному питанні, але оцінювати ще й знання екологічної безпеки.

Бєссонов – ЧДУ ім. П. Могили: нам треба знайти компроміс для гармонізації співіснування природи і людини. Ми же не можемо відкинути інфраструктурні об’єкти (чому не можемо? – адже є вже застарілі не функціонуючі об’єкти (авт.)).
Зараз вода в Південному Бузі зацвітає вже в червні! – тому що багато водозабірних споруд, а Миколаїв стоїть останнім у низці міст і сіл на Південному Бузі.

Ще Бєссонов висловив жаль з приводу відсутності діалогу між вищими навчальними закладами Миколаєва для підвищення ефективності спільних дій для екологічної безпеки для себе і нащадків.

Ще багато цікавих форматів було передбачено на ХІ екологічних читаннях –все не охопиш, мабуть, краще запросити на наступні екологічні читання: приходьте – и почуєте, і побачите все самі, а може, станете екологічними активістами.

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий