Частина 4 Огляд ХІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків»

Від Національного університету кораблебудування виступив Харитонов Ю.В. «В конвергенції всіх наук має лежати екологія» – з цього твердження він розпочав свою доповідь.
Далі він зупинився на проблематиці великих держав, на прикладі урбаністичного Китаю. Сільське населення потягнулося в міста, а там їх всіх треба поселити, надати роботу, забезпечити, обігріти – а все це енергія, тому урбанізація призводить до екологічних проблем. 70% в структурі енергетики Китаю це вугілля. Крім автотранспорту, системи опалення є найбільшими джерелами забруднення повітря.

Доповідач порекомендував владі брати до уваги всі напрацювання в сфері екології.
Smart Port – приклад гармонії економіки і екології. Зараз в Миколаєві розглядається такий напрямок розвитку, як порти. Але що порт буде давати місту – ось в чому питання.
Цікавий приклад навів Ю.М. Харитонов в сфері опалення будинків з ОСББ – там мешканці самі утеплюють будинки, намагаючись зекономити – тоді, здавалось би, треба і подачу тепла відрегулювати на такі будинки, але в умовах ТЕЦ цього не завжди можна досягнути.

Не виключено, що владі треба мати ще й наукового консультанта, який міг би підказати модель управління. або, який котел можна міняти на який котел, для прикладу. Взимку двигуни автотранспорту гірше запускаються і викидають в повітря більше забруднюючих речовин – тоді можна було б подавати в двигун нагріте паливо для запуска, теплу воду.

Питання із зали – Суслова Т.М.: як впливає портова інфраструктура на Дніпро-Бузький лиман?
Галкіна А.: Дніпро мілішає – як розвивати судноплавство?
Відповідь Харитонова: є днопоглиблювальні проекти – інвестори можуть прийти.

Далі буде…

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий