Місто Має Бути Місцем Для Людей – Європейський Стандарт

За матеріалами ХIІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків»
ІІІ частина
Першу та другу частини див. за посиланням: http://platforma.mk.ua/?p=7113 та http://platforma.mk.ua/?p=7153 відповідно

І.Ю.Плошник від Товариства СП «Нібулон» виступила з доповіддю «Компанія Нібулон ретельно захищає навколишнє природне середовище». Компанія долучилася до розробки ген.плана.
Представниця Нібулона наголосила на тому, що неможливо заборонити промисловість, адже для розвитку економіки потрібні гроші, тому треба залишати підприємства з мінімальною шкідливістю для довкілля.
Саме підприємство Нібулон заплатило 24 млн. грн. екологічних внесків, 700 млн. грн.. податків за рік. В той час, як у нас досі відсутні очисні споруди для очистки стоків, що виливається в забрудненні річок – закинула представниця Нібулона керівництву міста.

Вона детально розповіла про системи захисту довкілля на кожному етапі перевалки зерна: компанією використовується повністю закрита перевалка зерна – і тому забруднення повітря не відбувається, використовуються фільтри з нормами фільтрації для борошномельних підприємств – дуже ефективні.

Зараз на підприємстві оновили парк вантажних автомобілів: у вихлопну трубу вприскується очисна рідина, від чого відбувається хімічна реакція – і перетворює вихлопи на безпечні речовини. Двигун зупиняється при закінченні такої рідини. Причали оснащені системами захисту стічних вод.
Зараз відбувається переорієнтація транспорту з доріг на воду – зняли з доріг 50 тис. машин.

Крім того компанія Нібулон проводить компенсаторні заходи, це зариблення водоймищ, озеленення територій, із зернових відходів виробляє брикети для твердопаливних котлів для опалення приміщень.

Відомий еколог О.Деркача повідомив представниці Нібулона про скарги мешканців Ковалівки, що поблизу елеваторів неможливо знаходитись – блискуча поверхня останніх засліплює людей. на що І.Ю.Плошник з Нібулона пообіцяла взяти до уваги цю скаргу. Ще на деякі претензії відносно можливого забруднення вод прибережної зони представниця Нібулона відповіла, що оскільки вони перевозять тільки зерно, то трюми вони очищують, але не миють. Фумігація(обробка продуктів для запобігання виникненню шкідників) відбувається на рейді в сухий спосіб – коли в зерно закладаються спеціальні таблетки. – і це запобігає забрудненню води.

Для наочного переконання в мінімальній шкоді для довкілля Нібулон запрошує на екскурсії на підприємство, для чого заявку можна подати на сайті підприємства.

Але все одно до підприємства Нібулон залишаються деякі питання: а чи витримає тепер живий організм річки від надмірного навантаження судноплавством? А чи виживе та риба, якою зарибнювали водоймища після активної кавітації на двигунах суден?

Антоніна Галкіна – від ВП «Миколаївська філія Національного екологічного центру України», відома миколаївська громадська активістка, захисниця довкілля ввела в курс щодо імплементації законів «Оцінка впливу на довкілля» (ОВД), «Стратегічна екологічна оцінка» (СЕО). Почалася широка імплементація законів по всіх містах України. Серед учасників цього процесу важливу роль відіграє громадськість, при цьому, що важливо! одна людина вважається теж за громадськість. А гарантом проведення цієї імплементації виступає Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

В процесі Оцінки впливу на довкілля (ОВД) діяльності підприємств беруть участь три сторони: замовник, підприємство і громадськість.

А. Галкіна наголосила на важливості участі в цьому процесі для Миколаєва, адже у нас діють море-промисловий комплекс – порти, які створюють сер’йозне екологічно шкідливе навантаження на довкілля, адже збільшується перевозка вантажу до портів, а через місто збільшується вантажопотік, для прикладу, причал № 1 – це майже центр міста! Відповідно збільшується і об”єм перевалки вантажу, деякий перевалюється насипом – від перевалки вантажу з’являється то чорний, то білий пил, що, звичайно, забруднює довкілля. Тобто деякі аспекти потребують особливої уваги. Порти же поглиблюють канал та розширюють причали, а от екологічні захисні заходи впроваджують не дуже ретельно.
Закон «Стратегічна екологічна оцінка» стосується оцінки документів (містобудівної документації) – повідомила А.Галкіна. А ієрархія містобудівних документів така: Ген.план – Зонінг – детальні плани територій. Новий ген.план міста опубліковано на сайті міської ради. Громадяни мають бачити проекти документів ще до їх затвердження – підкреслила екологічна активістка А. Галкіна.
Далі буде…

Більше фото див. у фотогалереї

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий