Місто має бути місцем для людей – європейський стандарт

За матеріалами ХIІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків»
IV частина
Першу, другу та третю частини див. за посиланням: http://platforma.mk.ua/?p=7113 , http://platforma.mk.ua/?p=7153 та http://platforma.mk.ua/?p=7175 відповідно

Подгуренко В.С. з Національного університету кораблебудування виступив з доповіддю «Ефективність роботи промислової ВЕС Очаківського вітропарку». Мається на увазі Дмитрівське вітрове поле (ДВП) та Тузлівське вітрове поле (ТВП).

Одразу треба зауважити, що доповідач, відповідаючи на закиди стосовно придатності цих полів до землеробства відповів, що ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) оплатив дослідження стосовно цього питання і спростував міф, про те, що під «вітряками» немає життя – землеробство на цих вітрових полях також залишається.

На запитання, як підключитися приватним споживачам до ВЕС, Подгуренко зазначив, що ринок для приватних споживачів відсутній, натомість ДВП та ТВП здійснюють промислове виробництво.
Він також навів приклад Данії, в якій 50% енергії виробляється на ВЕС. В Україні 25-30% від загального енергоспоживання може бути виробленим на ВЕС,

Хоменко А.В. від ТОВ НВЦ «Сігматехпро» розповів про застосування технологій озонування та іонізації для оздоровлення довкілля від електромагнітної та радіаційної небезпеки.

Він коротко торкнувся екологічних проблем, наголошуючи на втраті біорізноманіття, в т.числі на Кінбурнській косі, де раніше росли ендеміки, натомість навів приклад Кореї, де екологією займаються з дитинства і перший урок в школі – природознавство і екологія.


Він розповів, що озонування та іонізація – це процеси, які існують в природі. Озон – природній газ, що захищає планету від надмірного ультрафіолетового випромінювання. Але він застеріг: що може бути добре в малій кількості, в великих кількостях може бути згубним, Для прикладу, в хімічній реакції озон + вода виробляється кислота, тому при озонуванні приміщення, треба виходити з приміщення.

Коротеньким був виступ Алексєєвой К.С. з її підопічним учнем з Новоодеського професійного аграрного ліцею на тему «Збережемо ліс впровадженням сучасних технологій». Загальний сенс доповіді можна окреслити парою речень: у зв’язку зі швидким оновленням шкільної програми друковані підручники настільки швидко застарівають, що іноді їх просто списують. Для збереження лісу від вирубки на новий папір, треба скоротити обіг паперових документів, а підручники перевести в електронний формат – має бути створена навіть єдина цифрова бібліотека підручників.

Цікавою виявилася доповідь Івнченко К.В. з Миколаївського спеціалізованого закладу освіти І-ІІІ ступенів № 22 з поглибленим вивченням англійської мови про картографування шумового забруднення автомагістралей м.Миколаєва. Добре, що на шумове забруднення міст вже звертають увагу і намагаються виміряти і навіть створити карту забруднення засобами гіс-технологій з використанням програмного пакету ARCGIS.

А рамках цих екологічних читань представили новий міський проект «Стріт-арт» вихованці Миколаївського будівельного коледжу КНУБА під керівництвом Літвиненко І.С., Гребенник М.
Вони придумали відомі шедеври мирових митців живопису представити в мінімалістичному (спрощенному) стилі – виконати на деяких поверхнях міських будівль. Отже, якщо вам в місті десь трапиться світовий шедевр в спрощеному виді – знайте: це справа юних митців із будівельного коледжу КНУБА.


Сподіватимемось, що юним митцям будівельникам буде до снаги ще й масштабніші проекти, як, наприклад, проектування та побудова набережної вело-самокато-скейт-бордової доріжки вздовж річки від вул. Пушкінської і аж до яхт-клубу. А що, нам треба мріяти масштабно, попереду стільки років творчості та плідної праці.
В своєму виступі Корчагіна Вікторія Василівна – начальник відділу екології управління екології департаменту ЖКГ ММР зупинилася на налагодженні взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю. Вона наголосила на тому, що просвітницька робота може стати найкращою участю громадськості в екологічних проблем.

Анна Ганжул – керівник проектів КУ «Агенція розвитку Миколаєва» розповіла про свої проекти, а також повідомила, що на сайті Миколаївської міської ради опубліковано мапу пунктів прийому втор сировини.

Підсумувала роботу конференції Варюхіна Любов Миколаївна – заступник директора ЦМБ ім. М.Л.Кропивницького виступом «Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків»: напрацювання та перспективи»

В наш час весь світ вже усвідомлює важливість збереження довкілля, клімату, це стосується всієї планети і навіть природні океани чи штучні паркани не є перепоною для можливої екологічної кризи на Землі. Складається враження, що громадськість, подібні заходи мало що дають для збереження природи і захисту довкілля.
Сподіватимемось, що це не так: крок за кроком, маленькими краплями відшліфовується екологічна культура сучасної людини, сподіватимемось і тієї, чия діяльність спрямована на отримання прибутку – тож не за будь-яку ціну: нам всім потрібна наша планета.

Більше фото див. у фотогалереї

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий