Фактори, Що Впливають На Довкілля, – Як Їх Зробити Позитивними? ХIIІ Миколаївські Міські Екологічні Читання «Збережемо Для Нащадків». Частина ІІІ

Захист довкілля стосується кожного

Візьмемо сільське господарство, експерти кажуть, що земля, як і люди має мати відпочинок аби набратися сил на нові врожаї. Її треба берегти і збагачувати. Розорення 100 % сільськогосподарських земель та безперервне їх використання, вирубка лісів під монокультури – все це зменшує продуктивність. Деградація земель в результаті інтенсивного їх використання, застосування важкої техніки, незбалансованого внесення міндобрив, висока розораність території, в тому числі схилових земель, недостатня площа захисних лісових насаджень, порушення інших агротехнічних вимог призводять до посилення ерозійних процесів.

Розумні країни так не роблять. Хочемо якомога довше мати годівницю – землю – треба ставитися до неї з обрежністю, розпоряджатися раціонально і навіть економно. Для цього якнайкраще підійде так звана багатоукладна економіка – тобто різні форми власності і господарювання – приватна, колективна, державна, а по масштабу також може відрізнятися від одноосібного фермерства до великих аграрних ходингів – і не треба сперечатися, яка форма господарювання краще – всі мають право на існування аби на процвітання країни, природи і народу. Тож не створюймо з наших земель і лісів сировинний придаток.

Таяння льодовиків – вчені б’ють на сполох, що це викличе підняття рівня океану, а до того ж буде змарнована велика кількість прісної води, якої вже і так бракує світові, то, може варто вже навчитися збирати її заздалегідь, поки льодовики не обвалюються, адже сучасні технології і спостереження дозволяють передбачити, де це має відбутися і поки великий обвал не спричинить велику небезпечну хвилю – уловити шмати люодовика у сіті для подальшого зберігання і транспортування. Але остаточну відповідь чи варто відбирати шмати льоду з океану мають дати саме вчені.

Всі залежать від якості довкілля, тому його захист, розвиток екології стосується кожного.
Вже зараз океан нагрівається швидше, ніж очікувалося, що викликає ще частіші і потужніші урагани, а люди всього світу вже відчувають на собі – як це, коли немає чим дихати без кисню.
Деякі експерти кажуть: егоїзм – це природньо для бізнесу, він (бізнес) навіть може допустити отримання прибутку за будь-яку ціну – чи прийнятна така позиція для суспільства в цілому, а особливо для незахищеної її частини?

Скоріше за все нам треба напряцювати новий стиль поведінки – екологічнодружній (до природи), і всі рішення мають прийматися під таким кутом – про це говорилося і на Зеленому Тижні ЄС- #EUGreenWeek 2020. Спостережливі експерти помічають: чим багатша країна – тим більше уваги вона приділяє екологіїї, але є і зворотня залежність: чим більше екології – тим баагатша країна.

Нагадаємо: ХIIІ Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків»
провели Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького, бібліотека-філіал №2 ЦБС для дорослих м. Миколаєва
під патронатом Миколаївського міського голови за підтримки департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Тема Читань-2020:Сучасні напрямки екологічного розвитку Миколаєва та інших населених пунктів України: традиції, інновації, перспективи.

Тут наведено одну з доповідей в трех частинах.

This entry was posted in Екологія, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий