Вінницькі старшокласники презентували власне бачення свободи в Україні

Про власне бачення свободи в України можна було почути 24 січня 2013р. в читальній залі ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєв від вінницьких старшокласників – учасників загальноукраїнського конкурсу «MAMMEDIA: Свобода!».

Мультима, мультимедійна журналістика та редакційна колегія стали базовими елементами для організації загальноукраїнського конкурсу з молодіжної журналістики «Mammedia: Свобода». Упродовж жовтня 2012 року для організованих молодіжних команд у Вінниці, Дніпропетровську, Кременчуці, Луганську, Львові, Сімферополі, Сумах, Чернівцях та містах АР Крим тренери-аніматори Мережі центрів європейської інформації України провели тренінги з е-журналістики, під час яких молодь ближче познайомилася із практичною журналістикою, торкнулася питань журналістської етики, систематичної редакційної праці і звісно ж – ситуації зі свободою слова. Наступним етапом було творче опрацювання заданих тем у власне видання мультими на платформі mammedia.com.ua. 48 команд = 48 електронних газет = 570 учнів віком 15-18 років.
Вінницьку область представляли старшокласники 5-х шкіл:
 НВК: спеціалізована середньня загальноосвітня школа І ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов – гуманітарної гімназії №1 ім.М.І.Пирогова
 НВК:ЗШ І – ІІІ ст. – гімназія № 2 Вінницької міської ради
 Навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів-ліцей № 7 Вінницької міської ради
 Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 18 Вінницької міської ради
 Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 21 Вінницької міської ради

У листопаді 2012 року на сторінці http://vote.nowemedia.info тривало голосування для визначення трьох найкращих мультим. Загалом у конкурсі проголосувало понад 35 тисяч осіб, а переможцями стали учні Вінницької школи-гімназії №2, набравши понад 13 тисяч голосів. Друге місце вибороли учні Луганської гімназії №52, а третє розділили між собою команди інформаційно-творчого колективу «Статус», школи №9 із міста Кременчук та Полтавського ліцею ім. А.С. Макаренка. 26 листопада 2012 року в Інституті Міжнародних Відносин Київського Національного Університету ім. Тараса Шевченка відбулося нагородження переможців конкурсу під час дебатів та телемосту із Варшавою під назвою «Свобода ЗМІ, свобода у ЗМІ та розвиток громадянського суспільства. Польський та український досвід».

24 січня 2013року тренер Ольга Кавуненко розповіла про перебіг проекту, презентувала електронні газети, які створені вінницькими школярами, та підкреслила надзвичайно плідну співпрацю у редакційних командах молодих вінничан.
Начальник відділу виховання і позашкільної роботи департаменту освіти міської ради Ірина Кравець відзначила високий рівень створених мультимедійних газет та зауважила, що такі кращі практики варто поширювати і в інших школах: «Ми будемо запрошувати переможців конкурсу презентувати свій інтелектуальний продукт іншим школам».

А самі старшокласники – учасники проекту одноголосно стверджували, що участь у конкурсі була надзвичайно корисна і цікава. Член редакційної колегії Христина Сенченко, учениця Вінницької гімназії №2 каже: «Проект допоміг нам згуртуватися, ми навчилися працювати у команді. Ми отримали навики, які стануть у нагоді не тільки у журналістиці, а й в звичайному житті. Ми зрозуміли, що головне – бути Людиною. Від імені нашої редакційної команди я хочу подякувати організаторам конкурсу, а також нашим вчителям, батькам за підтримку та усім, хто голосував за нашу мультиму»

На завершення усім учасникам конкурсу були вручені подяки і заохочувальні призи від організаторів конкурсу.

Конкурс організовували Фонд «Нові Медіа» (Варшава) та ЛМГО «Інститут політичних технологій» (Львів) під егідою Мережі Центрів європейської інформації України в рамках проекту «Mammedia: Свобода. Підтримка українських молодіжних ЗМІ» програми польського співробітництва для розвитку Міністерства закордонних Справ Республіки Польща.

Регіональним партнером конкурсу виступив Вінницький центр європейської інформації, який адмініструється Вінницьким регіональним центром інформації «Креатив» та Вінницькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. К.А. Тімірязєва.

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий